Jak jsou mladí lidé spokojeni se svým studiem? Neměnili by, tvrdí průzkum

Většina českých vysokoškoláků by si zvolila stejnou školu, pokud by se měla znovu rozhodnout. Ukázal to výzkum Eurostudent. Odpovídalo v něm víc než šestnáct tisíc českých studentů ze čtyřiceti vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysokoškolští studenti

Vysokoškolští studenti | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Gage Skidmore

Vzdělání rodičů má velký vliv na to, jakou školu si jejich děti nakonec vyberou. „Už podle toho si vybírají střední školu, vysokou školu. Projevuje se to na jejich životních podmínkách během studia a bohužel se to projevuje na jejich očekávání na trhu práce,“ říká Jakub Fischer, který vedl výzkum.

Výzkumníci se studentů ptali i na to, kde bydlí a s jak velkým rozpočtem na měsíc hospodaří. Z odpovědí jim vyšlo, že studentovi prezenčního studia stačí průměrně zhruba 9 tisíc korun. Čtyři tisíce z toho dostane od rodičů. Zbytek si vydělá.

Alkohol, konopí a cigarety: čeští studenti v jejich konzumaci výrazně převyšují evropský průměr

Číst článek

Bez práce a přivýdělku se neobejde ani vysokoškolačka Gabriela Kabátková. „Pracuji zejména kvůli financím, protože bych to finančně při studiu úplně nezvládla. Sice jsem z Prahy, škola je taky v Praze, ale přece jenom jsem se chtěla více osamostatnit. Je lepší mít vlastní zálohy.“

Zahraničí moc neláká

Průzkum také ukázal, že na výměnném pobytu bylo jen osm procent českých studentů. Nejčastěji si vybírají země Evropské unie, hlavně Německo.

„Vybrala jsem si Erasmus, protože už od gymnázia mě lákalo studium v zahraničí a tohle je dobrá příležitost, jak si to vyzkoušet jen na krátkou dobu,“ říká třiadvacetiletá studentka marketingu Vladana Drvotová.

Do průzkumu se kromě Česka zapojí i další evropské státy. Celkové výsledky statistici zveřejní na jaře 2018.

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme