Janouškův advokát chystá dovolání, zvažuje i žádost o odklad nástupu trestu

Pražský městský soud už dostal písemný rozsudek nad lobbistou Romanem Janouškem. Vypracoval ho odvolací Vrchní soud v Praze. Janoušek by měl v příštích dnech znát termín nástupu do vězení. Za to, že v opilosti srazil ženu autem, má jít na čtyři a půl roku do vězení. Zvrátit verdikt chce ještě Janouškův advokát Vít Široký, který plánuje podat dovolání k Nejvyššímu soudu. A zvažuje také žádost o odklad nástupu trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Žádost chce advokát Vít Široký opřít o špatný zdravotní stav svého klienta. Ten by měly potvrzovat dvě lékařské zprávy. Jedna z nedávné Janouškovy hospitalizace ve vrchlabské nemocnici, druhá z pražské Ústřední vojenské nemocnice. V té Janoušek už dříve prodělal operaci hlavy.

„Tyto zprávy se staly podkladem mé žádosti pro to, abych oslovil lékaře, zda je schopen, či není schopen výkonu trestu odnětí svobody, zda to neohrožuje jeho zdraví,“ říká advokát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Městský soud v Praze obdržel písemné vyhotovení rozsudku pro Romana Janouška. Pročetl ho i redaktor Jaroslav Gavenda

Až podle závěru soudního znalce se rozhodne, jestli skutečně o odklad pro svého klienta požádá.

„Tyto zprávy zatím nemám k dispozici. Teprve až je budu mít, tak se rozhodnu, zda podávat společně s klientem nějakou žádost o odklad výkonu trestu, či nikoli,“ dodává Široký.

Pro Romana Janouška je to zřejmě poslední naděje, jak oddálit svůj nástup za mříže. Na Městský soud v Praze totiž dnes dorazilo písemné vyhotovení rozsudku, který podnikateli v září pravomocně vyměřil 4,5letý trest. Odpykat by si ho měl v hlavním městě.

„Pravomocný rozsudek doručí odsouzenému a zároveň s odstupem řádu dnů doručí odsouzenému výzvu k nástupu do výkonu trestu. To znamená, že odsouzený obdrží výzvu k nástupu do výkonu trestu v nějaké lhůtě, a to buď do věznice v Praze-Pankráci, nebo v Praze-Ruzyni,“ vysvětluje mluvčí soudu Markéta Puci.

Po doručení výzvy má odsouzený zpravidla tři pracovní dny na to, aby nastoupil do vězení.

'Akt vyložené agrese'

Hlavním závěrem, který vyplývá z odůvodnění zářijového rozsudku, je ve zkratce to, že od Romana Janouška šlo o akt vyložené agrese.

Soudkyně Jaroslava Maternová v odůvodnění zdůraznila, že Janouškova pohnutka „vyhnout se osobnímu kontaktu s ženou, protože byl pod vlivem návykové látky, se jeví ve srovnání s významem ohrožení lidského života a zdraví jako zcela malicherná a egoistická“.

Soudkyně se v 27stránkovém rozsudku opřela i do obhajoby. Advokátu Vítu Širokému vyčítá, že „nepřípustným způsobem zasáhl do klinického vyšetření Romana Janouška“. Nejen že se účastnil vyšetření, ale podle soudu i směřoval znalce, jak má výsledná zpráva vypadat.

Vrchní soud v Praze v pravomocném rozhodnutí trest pro Janouška ještě zpřísnil. Soudkyně to zdůvodnila tím, že prvoinstanční kolegové přecenili skutečnosti svědčící ve prospěch Janouška. Tedy jeho dosavadní bezúhonnost a možnou nápravu. Důkazy, které hovořily proti němu, byly podle odvolacího soudu závažnější.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme