Jazyková škola v Praze nese nově jméno disidentky Natálie Gorbaněvské

Transparent s nápisem „Za vaši i naši svobodu“ rozvinulo 25. srpna 1968 osm statečných na Rudém náměstí v Moskvě. Jednou ze statečných, kteří protestovali proti okupaci Československa, byla i ruská disidentka Natálie Gorbaněvská. V Praze 5-Stodůlkách je po ní ode dneška pojmenovaná jazyková škola.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Fajnberg a potomci Gorbaněvské u jazykové školy, která po ní byla pojmenována

Viktor Fajnberg a potomci Gorbaněvské u jazykové školy, která po ní byla pojmenována | Foto: Martin Karlík

Slavnosti se zúčastnili synové a také vnuci Natálie Gorbaněvské.

Tabulku se jménem školy, která nově nese jméno ruské disidentky, odhaloval i Viktor Fajnberg, který tehdy na Rudém náměstí také protestoval proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Účast příbuzných Gorbaněvské a Viktora Fajnberga ocenili všichni přítomní potleskem. Slavnost sledovali také učitelé a studenti školy.

Učí tady i ruštinu. Na školu také chodí cizinci včetně v tuzemsku žijících Rusů, kteří se chtějí naučit česky.

Jazyková škola Natálie Gorbaněvské | Foto: Martin Karlík

Ředitel školy Zdeněk Okůnek působil jako kulturní a školský přidělenec v Ruské federaci a pravidelně se setkával s ruskými ochránci lidských práv.

„Měl jsem tu čest se osobně znát i s Larisou Bogorazovou, jednou z účastnic demonstrace 25. srpna 1968 na Rudém náměstí. Atmosféra v Rusku mě přesvědčovala o tom, jak je nutné něco dělat v oblasti lidských práv a jak jsou jejich ochránci důležití pro občanskou společnost, pro nás všechny,“ řekl Okůnek.

Časem se seznámil i s Gorbaněvskou, pozval ji do České republiky a loni ji provázel při její návštěvě Prahy. Pozval ji také do školy, kde je ředitelem. Měsíc na to, v listopadu 2013, Gorbaněvská zemřela.

Fajnberg večer na Hradě nebude

Natálie Gorbaněvská dnes pravděpodobně dostane na návrh Českého rozhlasu od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání. Stejně jako další protestující z Rudého náměstí rozhlas na ocenění navrhoval i Viktora Fajnberga.

Ocenění pro Gorbaněvskou od Miloše Zemana Fajnberga těší, řekl ale, že na udílení vyznamenání přijít nemůže.

Viktor Fajnberg (uprostřed) | Foto: Martin Karlík

„Ani já, ani Pavel Litvinov (další ze skupiny osmi statečných, pozn. red.) nemůžeme být na večerním ceremoniálu, protože chování Miloše Zemana, jeho vřelé vtahy s představiteli Putinova režimu jsou v protikladu s celým životem Natálie Gorbaněvské, v protikladu s jejím přesvědčením a tím, za co bojovala,“ vysvětlil Fajnberg.

Dodal, že nedávná vystoupení Miloše Zemana k špatně zamaskované agresi Vladimira Putina proti Ukrajině jsou neslučitelná s heslem „Za vaši a naši svobodu“, který Gorbaněvská přinesla před lety na Rudé náměstí.

Fajnberg byl v pondělí v Bratislavě, kde mu vyznamenání za protest v srpnu 1968 v Moskvě udělil slovenský prezident Andrej Kiska. In memorian ocenění dostala i Natálie Gorbaněvská.

Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme