Je kulatá, trvanlivá a neolizuje se. Pošta vydala první známku s Cimrmanem

Zázračného literáta, všeuměla, šedou eminenci a především zneuznaného génia Járu Cimrmana si připomínají jeho fanoušci na řadě míst po celém Česku. Třeba v Příchovicích u Tanvaldu má i vlastní rozhlednu. Teď si ho ale budou moci lidé nalepit i na dopis. Cimrman je totiž i na poštovních známkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní známka, která poodhalí tajemství možné podoby největšího českého génia Járy Cimrmana

Poštovní známka, která poodhalí tajemství možné podoby největšího českého génia Járy Cimrmana | Zdroj: ČTK

Další z vynálezů Járy Cimrmana spatřil světlo světa. A to kulatá poštovní známka s jeho podobenkou.

Jak zaznělo během jejího křtu, Cimrman prý k poště neměl vřelý vztah a snažil se na dopisném ušetřit. Zásilky tak chtěl například doručovat prostřednictvím dělostřelectva, protože však adresátů jaksi ubývalo, od jeho metody se upustilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pošta vydala první českou kruhovou známku s portrétem Járy Cimrmana. Na křtu natáčela Eva Rajlichová

Zato o známku s údajnou podobenkou fiktivního českého génia byl mezi lidmi velký zájem, a to i u dvou filatelistických přepážek na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze.

V historii České pošty je to vůbec poprvé, co jde známka neobvyklého kruhového tvaru do prodeje. „Myslím si, že o tuto známku bude zájem, a i adresát bude mít radost, že dostane něco takového,“ dodává ředitel České pošty Martin Elkán.

Autorem námětu samolepicích známek je herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana a výtvarník Jaroslav Weigel.

„Já jsem původně myslel, že nás s tím vyhodí, protože je skutečně trochu divočina, co jsme vybrali. No a nakonec se to líbilo. Podob je 136, protože vždycky chce někdo vědět, jak Cimrman vypadal, což my nevíme. Takže je třeba podoba vídeňská, kde byl jako komisař, ze Severního pólu, kde má zase chlupy, pak je z Afriky, kde je v africké přilbě,“ vysvětluje Jaroslav Weigel.

Zleva Jan Hraběta, Jaroslav Weigel, Petr Brukner a Zdeněk Svěrák představili poštovní známku s Járou Cimrmanem | Foto: ČTK

Járu Cimrmana si budou moci zájemci pořídit buď za 13 korun na běžný dopis, nebo jako známku typu Z za 30 korun. Jde o takzvanou vlastní známku, kterou si může u České pošty objednat firma nebo i jednotlivec. Její vydání vítá i další z cimrmanologů, herec a scénárista Zdeněk Svěrák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Svěrák představil známku s Járou Cimrmanem ve vysílání Radiožurnálu

„Tohle je taková příležitost setkat se s Cimrmanem každodenně. Já se těším, až budu na obálky lepit jednu z Cimrmanových podob, ani nebude třeba ji slinit, protože je samolepicí,“ říká.

Na známce s Járou Cimrmanem, zneuznaným českým géniem, kterého stvořila fantazie členů stejnojmenného divadla, chybí údaj o ceně. Bude tak prý neobyčejně trvanlivá - i kdyby Česko přijalo jinou měnu, zůstane v platnosti.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme