Je nutné zareagovat okamžitě, říká Chovanec k opatřením na hranici

Česko posiluje opatření na hranicích s Rakouskem. Reaguje tak na krok Německa, které se rozhodlo kvůli přílivu tisíců uprchlíků zavést kontroly na hranici s Rakouskem. Podle českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je třeba reagovat okamžitě – aby převaděči teď nevolili cestu přes Českou republiku. Chovanec to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Vysvětlete prosím, proč posiluje Česká republika opatření na hranicích s Rakouskem?

Situace, která se stala dnes v podvečer, kdy Spolková republika Německo zavádí pravděpodobně krátkodobě posílení výkonu služby své policie na hranici mezi Rakouskem a Spolkovou republikou může podle nás vést k tomu, že někteří migranti, kteří směřovali do Spolkové republiky Německo, která v minulosti deklarovala bezproblémové přijetí minimálně Syřanů, se budou pokoušet do Německa dostat jinudy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přísnějších opatřeních na hranici s Rakouskem mluvil na Radiožurnálu ministr vnitra Milan Chovanec

A samozřejmě ten migrační tok se může otočit, vychýlit, a část těchto lidí může mít tendenci přecházet přes Českou republiku. Proto jsme posílili výkon služby.

My jsme ho posílili v minulosti v obou krajích, jak v Jihomoravském, tak v Jihočeském už je výkon služby Policie České republiky posílen zhruba měsíc a půl, a teď ještě stahujeme další posily, zhruba 200 policistů, a budeme tu situaci monitorovat, vyhodnocovat a postupně případně posilovat dalšími muži.

Německo zavede dočasně kontroly na hranici s Rakouskem, opatření zpřísňuje i ČR

Číst článek

Rozumím tomu dobře, že přibude kontrol na hraničních přechodech?

Přibude kontrol na hraničních přechodech. Budeme dělat maximum pro to, abychom případný migrační proud zvládli.

Samozřejmě pokud bychom ta opatření neudělali, tak to může být pozvánka pro převaděče a migranty, aby vybrali právě cestu přes Českou republiku, což by nám mohlo komplikovat velmi výrazně život. A samozřejmě pokud by se přes nás dostávali migranti do Spolkové republiky Německo jinudy, tedy směrem na Bavorsko, je tam reálná hrozba, že by nám byli téměř ve stech procentech vráceni na území České republiky.

Německý ministr vnitra ke kontrolám na hranici:
„Cílem tohoto opatření je omezit současný příliv lidí do Německa a vrátit se k systematickému postupu. Budeme se dál držet platných mezinárodních a německých zákonů na ochranu uprchlíků. K takovému kroku musíme přistoupit i kvůli bezpečnosti.“
„Naše ochota se nesmí zneužívat. Německo dává tímto krokem jasně najevo, že uprchlíci se v rámci Evropy musí rozdělovat solidárně. Víme, že kontroly na hranicích nevyřeší všechno a způsobí problémy třeba v dopravě. Ale my potřebujeme na našich hranicích klid a pořádek.“

Budou se tato opatření týkat pouze cizinecké policie, nebo se zapojí i jiné složky?

Stahujeme už i pořádkovou policii. Bude to poměrně masivní, byť v první fázi dalších 200 policistů není tolik, ale jsme připraveni stahovat i další posily. To znamená, jednalo by se i o pořádkovou policii a policisty z jiných útvarů, než je cizinecká policie.

Můžete říci, kdy je nasadíte?

Okamžitě. My jsme začali po dohodě s panem premiérem, kterého jsem informoval, a po konzultacích s policejním prezidentem.

Ten pokyn policejního prezidia bude zaslán ještě dnes, je nutné zareagovat okamžitě, abychom případný nápor zvládli. Zatím k tomu nejsou informace, že by se nějaký migrační proud otáčel, ale buďme připraveni. A já si myslím, že dneska mnozí sdílejí informace po síti a imigranti na té síti jsou a je potřeba, aby věděli, že česká policie je připravena je pomáhat chránit, ale také hájit zájmy České republiky.

Budou mít tato opatření vliv na zítřejší schůzku unijních ministrů vnitra? A máte už teď informace o tom, že kontroly zavedou i další státy EU?

Zatím takovou informaci nemáme. Ten krok Německa v předvečer jednání je zvláštní, nevím, jestli má souvislost, skoro bych řekl že ano, protože Spolková republika Německo má opravdu obrovský problém zvládat ten obrovský nápor migrantů, kteří v posledních dnech zamířili do Německa.

Uprchlíky je třeba řešit bez přehlasování části zemí EU, shodli se prý Sobotka a Juncker

Číst článek

Samozřejmě se přibližuje termín 15. září, kdy Maďarsko avizuje zpřísnění opatření na svých hranicích, takže je nabíledni, že ten migrační proud výrazně zesílil – stejně tak zesílil před tím, když Maďarsko oznámilo, že začíná budovat plot, i tehdy byl velký výkyv. Teď pouze do Mnichova – podle médií, dle dostupných zdrojů – dorazilo za jeden den 12 tisíc migrantů, to znamená, že Spolková republika má velké problémy a rozhodla se je řešit tímto způsobem.

Jak to ovlivní zítřejší debatu, nevím. Můj mandát je neměnný, to znamená odmítnout povinné kvóty, které nic neřeší. I v tomto případě se podívejte, že většina migrantů – 98, 99 procent – chce pouze do Spolkové republiky Německo.

Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme