Jednání bezpečnostního výboru by se ve čtvrtek konat mělo, shodla se koalice

Čtvrteční jednání bezpečnostního výboru sněmovny o situaci v policii by se mělo uskutečnit. Shodly se na tom koaliční špičky při večerním jednání ve Strakově akademii. Jednání výboru se tak nejspíš nebude překládat na jiný termín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a ministr spravedlnosti Robert Pelikán mluví  s novináři po jednání zástupců koaličních stran

1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a ministr spravedlnosti Robert Pelikán mluví s novináři po jednání zástupců koaličních stran | Zdroj: ČTK

Spor hlavně mezi hnutím ANO a ČSSD se vede o způsob svolání bezpečnostního výboru. Jeho místopředseda Bronislav Schwarz z hnutí ANO ho svolal i přesto, že předseda výboru Roman Váňa z ČSSD je až do pátku na služební cestě v zahraničí.

Strany koalice si i po dnešním jednání trvají na svých stanoviscích k reorganizaci policie. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO se na večerním koaličním jednání řešilo i to, co budou moct případně zítra na výboru říct pozvaní policisté.

Zeman vyzval Babiše a Chovance, aby reorganizaci policie neřešili přes média

Číst článek

„O tom jsme se také bavili, nakolik je možné nebo není možné, aby ti policisté byli zbaveni mlčenlivosti. Shodli jsme se, že pro tu běžnou mlčenlivost to možné je, pokud by se tam mělo hovořit o nějakých utajovaných skutečnostech, tak by to zřejmě mohlo být komplikovanější. Tam by možná musela rozhodovat celá Poslanecká sněmovna,“ řekl Pelikán.

Koalice jednala i o technických úpravách koaliční smlouvy. Konkrétně jde o to, do jaké časové lhůty bude muset premiér svolat koaliční jednání, pokud v koalici nastane nějaký problém. Na konkrétní lhůtě se ale politici zatím neshodli, vrátí se k tomu na dalším jednání za 14 dnů. Řádově by ale mělo jít o dny.

Tématem jednání lídrů ČSSD, ANO a lidovců byly také klíčové zákony, které bude příští týden projednávat sněmovna a které koalice považuje za svou prioritu. Je to třeba protikuřácký zákon, výjimka pro 10 klíčových staveb při schvalování dopadu jejich vlivu na životní prostředí nebo například zákon o prokazování původu majetku.

Podle koalice by se už nemělo stávat, aby nějaký zákon v uvozovkách spadl pod stůl na poslední chvíli, jako se to stalo právě s tím protikuřáckým.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme