Jednání o regulaci hazardu provázely obstrukce a hádky Babiše s Kalouskem

Poslanci začali projednávat vládní návrh na regulaci hazardu a jeho zdanění. Před poslanci ho obhajoval ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Návrh zákona o hazardních hrách například omezuje počet automatů na určitém území a zakazuje hrací stroje v restauracích a barech. Jednání se neobešlo bez obstrukcí opoziční TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se ujal slova krátce po půl čtvrté odpoledne a mluvil vcelku zhruba hodinu a půl. Občas si nechal přinést k řečnickému pultu od někoho ze spolustraníků sklenici vody.

Kalouska pak vystřídal jeho stranický kolega František Laudát a obsáhle citoval z odborné literatury. Do diskuse se pak ještě přihlásil poslanec Leoš Heger, taky z TOP 09. Na toho se ale nakonec nedostalo.

S takzvaným přednostním právem vystupování ho totiž předběhl znovu Miroslav Kalousek a mluvil až do 19. hodiny, kdy jednací den skončil.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš Kalouska v kuloárech nařkl, že chodí do sněmovny opilý. Ten to odmítl a oháněl se negativním lékařským testem na alkohol. Slovní přestřelky mezi oběma politiky jsou ve sněmovně téměř na denním pořádku.

Další obstrukce za týden

Poslanci se znovu sejdou příští středu a dá se čekat, že budou obstrukce pokračovat. Jednat se totiž má o zavedení elektronické evidence tržeb. Zatímco vláda si od ní slibuje omezení šedé ekonomiky, pravicová opozice evidenci zásadně odmítá s tím, že jen zkomplikuje život podnikatelům.

Dnes vystupovali s dlouhými projevy výhradně poslanci TOP 09, za týden je možné čekat podobná vystoupení i od zákonodárců opoziční ODS. Obě strany se už nechaly slyšet, že vládě nedovolí elektronickou evidenci tržeb prosadit a udělají všechno pro to, aby v tomto volebním období sněmovnou neprošla.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme