Jihočeská ODS pokračuje v autonomní politice. Spojuje se i s komunisty

Už bývalý předseda ODS a premiér Mirek Topolánek označil jihočeskou ODS jako ‚kmotrovskou‘. Současný premiér Nečas má s Jihočechy ve své straně také problém. Regionálního stranického lídra Martina Kubu odmítl jako místopředsedu strany. Nyní to ale vypadá, že si přesto jihočeští občanští demokraté prosadí svou, alespoň co se týče radnic v některých velkých městech. Přestože de facto prohráli volby, mohou se vrátit v koalicích znovu do městských rad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hluboká nad Vltavou

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Hluboká nad Vltavou

Asi nejkomplikovanější je jednání v samotných Českých Budějovicích, zde došlo dva měsíce před volbami k odvolání primátora za ODS Juraje Thomy. Za odvoláním oficiálně stála ČSSD, podpořila ho ale i většina občanských demokratů. Thoma posléze z ODS odešel a založil si své hnutí Občané pro Budějovice, se kterým komunální volby v Českých Budějovicích vyhrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním jednání a situaci uvnitř jihočeské ODS mluvil na Rádiu Česko českobudějovický redaktor Českého rozhlasu Filip Černý

„Povolební jednání komplikuje právě ono pnutí mezi aktéry tehdejšího odvolání budějovického primátora. Juraj Thoma je velice ostřílený politický hráč. Chytrý tah udělal již na začátku, po sečtení hlasů, kdy oznámil koalici s TOP 09 s tím, že do dalších povolebních vyjednávání půjdou dohromady,“ říká českobudějovický redaktor Českého rozhlasu Filip Černý a dodává:

„Vzal tím vítr z plachet ČSSD a ODS, protože další variantou bylo utvořit velkou koalici ČSSD, ODS a TOP 09. Vyhráno ale ještě nemá. Je zde i varianta velké koalice ODS s ČSSD s tichou či veřejnou podporou komunistů. Určité kmotrovské struktury, o kterých se mluví, jdou napříč politickými stranami a jisté podnikatelské zájmy Pavla Dlouhého z Hluboké nad Vltavou, který je v této souvislosti velmi často zmiňován, jsou propojeny s podnikatelskými zájmy některých sociálních demokratů a komunistů.“

I s komunisty?

ODS se ale krátce před volbami rozpadla také v Písku a ve Strakonicích. Scénář byl velice podobný tomu, jak se rozpadla stranická buňka v Českých Budějovicích.

„Z Písku pochází Tom Zajíček, bývalý starosta a poté i šéf jihočeské ODS. Ten před volbami ze strany odešel, nicméně zůstal poradcem premiéra Nečase. Zajíček ve volbách kandidoval za SNK-ED a stal se zastupitelem. Ve městě nicméně vznikla velká koalice mezi ČSSD, ODS a Volbou pro město. Nespokojení členové ODS, kteří ze strany odešli do SNK-ED, byli vyšachováni ze hry, což je hořkou pilulkou i pro premiéra Nečase,“ pokračuje českobudějovický redaktor Českého rozhlasu Filip Černý.

Ve Strakonicích byl ze strany donucen odejít starosta za ODS Pavel Vondrys. Se svojí novou kandidátkou nicméně volby vyhrál a v koalici zasedne s ČSSD a TOP 09. Zde to tedy skončilo porážkou ODS.

V Táboře se podle Mladé fronty Dnes údajně tak moc ODS bála odstavení od moci, že se domluvila s ČSSD a s komunisty. Podle stranických stanov by to pro tamní občanské demokrat mohlo znamenat, že přijdou o licenci.

„V Táboře je situace opravdu značně nepřehledná a těžko říci, kam se nakonec politické kyvadlo přesune,“ doplňuje Černý.

Filip Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme