Jízdu konvoje po nejrušnější české dálnici zkomplikovaly technické problémy

Američtí vojáci, kteří projíždějí Českou republikou cestou ze cvičení Severoatlantické aliance, už jsou v Praze. Celkem 115 vozidel jelo kvůli plynulosti dopravy po třech trasách. Jedna z nich vedla i po nejrušnější české dálnici D1, kde kolona obrněných vozidel vzbuzovala velký zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část amerického vojenského konvoje, která směřuje z Vyškova po D1 do Prahy

Část amerického vojenského konvoje, která směřuje z Vyškova po D1 do Prahy | Foto: Michal Malý

Počasí dnes bylo téměř aprílové – slunečno s občasným deštěm nebo kroupami. Navzdory tomu stály stovky lidí snad na všech mostech přes dálnici D1.

Třeba Marek dorazil až z anglického Manchesteru. Přijel jen na pár dní, aby se na vlastní kůži přesvědčil, jak bude veřejnost na průjezd konvoje reagovat.

„Celkem si to užívám. Včera jsem tím strávil celý den. Dost mě znepokojuje, co se děje na Ukrajině, takže proto jsem sem přišel. Celkově to sleduji,“ vysvětlil.

Podporu ocenili i sami Američané. Podle vojáka Alexe Galvana bylo české přivítání ještě vřelejší než v Polsku. Odpůrců průjezdu kolony si prý téměř nevšimli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jízdu americké kolony po nejrušnější české dálnici zkomplikovaly technické problémy na jednom z vozidel

„Viděli jsme jich jenom několik. Jinak samé lidi s americkými a českými vlajkami a nápisy 'Vítejte', což nás potěšilo a bylo to uklidňující,“ dodal.

Když konvoj zastavil 30 kilometrů od Prahy, aby auta natankovala, hned se kolem sešlo několik desítek lidí. Fotili se s vojáky a prohlíželi si jejich techniku.

Voják Kamuela Johanson zvědavcům ukázal osmikolový obrněný transportér Stryker. Vozidlo má jedenáctičlennou posádku – osm lidí vzadu a potom střelec, velitel a řidič.

ONLINE: Američtí vojáci jsou v Praze, brzdily je nehody a špatné počasí

Číst článek

Jízdu kolony po nejrušnější české dálnici zkomplikovaly technické problémy na jednom z vozidel. Vojáci kvůli tomu dorazili do Prahy o několik hodin později. V hlavním městě zůstanou jeden den, ve středu pokračují na základnu v Německu.

Vojenská technika amerického konvoje | Foto: ČTK

OBRAZEM: Vojáci si přivítání v Česku chválí, odpůrců konvoje bylo jen málo

Číst článek

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme