Jurečka: Zemědělci mohou získat dotace na úroky z úvěrů, při investici také odklad splátek

Ministerstvo zemědělství chce více podporovat české zpracovatele domácích produktů. Do roku 2020 chce na tuto oblast postupně přispět dotacemi z evropských fondů za 9 miliard korun. Je to jedno z opatření na podporu podnikání v menších obcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Martin Jurečka | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo zemědělství také umožní čerpat provozní a investiční půjčky od Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu. A to s dotací na úroky z úvěrů.

„U těchto úvěrů dáváme odklad splatnosti až o jeden rok. To znamená, že když například zemědělec investuje do sadu a návratnost produkce je až za několik let, tak má určitý polštář, aby nemusel hned začít splácet plné splátky,“ popisuje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je to ještě zajímavé v tom, že začínáme pracovat s podporou de minimis (podpora malého rozsahu, která nehrozí narušením hospodářské soutěže, pozn. red.) a můžeme subjektu odečíst z jistiny až 15 tisíc eur,“ doplňuje ministr.

Zemědělci a potravináři si stěžují i na nedostatek mladých odborníků a také na malou odbornou připravenost absolventů škol a učilišť. Ministr Jurečka proto oznámil, že vybraným školám resort poskytne finanční pomoc na podporu praktické výuky.

„Vytipovali jsme 30 škol z našeho resortu, nejen zemědělské, ale také lesnické, potravinářské, rybářské, zahradnické a podobně, které letos chceme podpořit částkou 50 milionů korun. Právě na investice do jejich vybavení pomůckami, do zkvalitnění jejich praktické výuky,“ přiblížil.

„Vnímáme i problém nedostatku pracovníků a jedním z řešení může být angažování 1500 pracovníků z Ukrajiny,“ naznačil Jurečka.

'Kupujte české potraviny'

Větší podporu odborného školství nebo mírnější vízovou politiku pro pracovníky ze zahraničí, třeba na sezonní práce, by chtěli například ovocnáři.

Podobné požadavky ale mají i pekaři, zpracovatelé masa a další obory. Hlavně ale vyzývají spotřebitele, aby kupovali české potraviny.

„Lokální řemeslné pekaře na venkově nejvíce podpoříme, když budeme kupovat jejich chléb a pečivo. Posilujme proto tuzemský výrobkový patriotismus a české gastronomické tradice,“ řekl Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka ovocnáři v posledních letech cítí větší podporu podnikání. Je ale podle něj třeba zastavit zvyšující se dovozy ovoce, které se mohou úspěšně pěstovat i v České republice.

„Podpora venkova a ovocnářských farem je především podporou naší krajiny, kterou historicky tvoří právě ovocné stromy,“ řekl.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme