K jedné komisi se dvěma obálkami. Žlutá je pro senátní, šedá pro obecní volby

Už jen jediný den dělí Česko od voleb, které můžou podstatně ovlivnit politiku v zemi. Češi totiž vyberou třetinu senátorů a v komunálních volbách současně kandidáty, kteří ovládnou radnice po celé republice. Lidé své hlasy odevzdají u více než 14,5 tisíce volebních komisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu v Praze

Volby do Evropského parlamentu v Praze | Foto: Filip Jandourek

K jedné komisi a za jednu plentu půjdou voliči, kteří budou vybírat najednou jak senátora, tak obecní zastupitele. Do urny ale vhodí dvě různé obálky.

„Budeme mít žlutou obálku, do které dáme hlasovací lístek pro senátní volby, a šedou obálku, do které dáme hlasovací lístek pro obecní volby. Jdeme k urně, která je jen jedna. Na základě barevného odlišení si potom volební komise při sčítání hlasy rozdělí do senátních a obecních voleb,“ vysvětluje Břetislav Oliva z ministerstva vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zítra ve 14 hodin začínají volby. Lidé můžou odevzdat hlasy u více než 14,5 tisíce komisí. Jak správně volit, zjišťovala Lenka Jansová

Okrskové volební komise musí být podle zákona nejméně pětičlenné.

„Jsou tam zástupci politických stran plus lidé, kteří jsou nominováni starostou. Volební komise má svého předsedu, který je odpovědný za její činnost, pak má zapisovatele, který pořizuje zápis z volebního aktu a zasílá ho na Český statistický úřad, a pak jsou tam členové – právě nominanti politických stran, kteří dohlíží na regulérnost voleb,“ popisuje Oliva.

K senátním i komunálním volbám chodí lidé do místností, na které jsou zvyklí třeba z voleb parlamentních.

„Starosta nás o tom bude informovat na úřední desce. Domů s volebními lístky nám přijde informace, jaký volební okrsek jsme, a tedy kam se máme dostavit, nebo si to najdeme na stránkách obecního úřadu, případně magistrátu,“ říká Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Jednoho čeká maturita, druhému je 95 let. V obecních volbách kandidují oba

Číst článek

Kdo nemůže ze zdravotních důvodů přijít do volební místnosti, může požádat komisi o přenosnou urnu - telefon na ni dá zájemcům obecní úřad.

„Je to samozřejmě možné v době konání voleb, ale měli byste to udělat co nejdříve. Přenosná volební schránka není nároková věc, ale okrsková volební komise se vám bude snažit vyhovět, abyste nebyli kráceni na svém volebním právu,“ dodává Řepka.

S urnou se totiž musí komisaři vrátit zpátky do volební místnosti do sobotních 14 hodin, kdy volby končí.

S říjnovými komunálními volbami bude v Česku nejméně 11 místních referend v obcích nebo v městských částech. Nejčastějším tématem je zákaz hazardu, tedy hlavně hracích automatů.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme