Šiška u soudu popřel vinu v kauze zakázek na výplatu sociálních dávek

Soud začal projednávat další kauzu exnáměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky. Případ se týká údajně zmanipulované IT zakázky na provoz systému pro výplatu sociálních dávek. Obžaloba tvrdí, že Šiška uzavřel v roce 2011 smlouvu bez řádného schválení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška | Foto: Marián Vojtek

Podle obžaloby Šiška způsobil škodu ve výši přes 280 milionů korun. Údajně odsouhlasil dohodu, na základě které obešel povinnost vyhlásit veřejnou soutěž.

„Namísto toho, aby dodavatele nového informačního systému (...) nechal vybrat v otevřené soutěži, v jejímž rámci by si ministerstvo vybralo nejvhodnější nabídku, rozhodl, že tato nadlimitní veřejná zakázka bude bez výběrového řízení zadána společnosti Fujitsu Technology Solutions, s. r. o.," uvedl při čtení obžaloby státní zástupce Zdeněk Matula.

Šiška to u soudu odmítl. Během své výpovědi řekl, že v rámci zavádění nového systému výplaty sociálních dávek postupoval naprosto standardně a že naopak ušetřil. Podařilo se mu prý snížit výdaje na informační technologie o desítky milionů.

Bývalý první náměstek někdejšího ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 Vladimír Šiška u Městského soudu v Praze společně se svým právníkem | Foto: Veronika Hlaváčová

„K samotnému procesu schvalování na podpisu smluv uvádím, že jsem vždy postupoval standardně tak, jak mi ukládal zákon a vnitřní předpisy ministerstva. Všechny smlouvy, které se mi dostaly na stůl, procházely standardním připomínkovým řízením," tvrdil u soudu Šiška.

Právě kvůli stíhání svého náměstka Šišky rezignoval v roce 2012 tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Obžalobě v souvislosti se systémem na výplatu sociálních dávek čelí také bývalý ředitel odboru projektů ministerstva vnitra Miroslav Duda.

Šiška a Duda jsou obžalováni ze zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až 12letý trest vězení.

Kauza Vladimír Šiška | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme