Soud zamítl odvolání falešného ekonoma. Za zpronevěru mu potvrdil 11letý trest

Vrchní soud v Praze potvrdil jedenáctiletý trest pro Vladimíra Prokopa. Takzvaný falešný ekonom dostal trest ve zvýšené sazbě za to, že loni utekl z vězení a s cizími doklady získal práci v Národním zemědělském muzeu. Z tamní pokladny pak vyvedl skoro 10 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Vážený soude. Když jsem se dozvěděl rozsudek od Městského soudu v Praze, tak je to pro mě moc těžké. A jen chci říct, že všeho upřímně lituji,“ promluvil u soudu v této kauze vůbec poprvé Vladimír Prokop.

Jeho advokát Jan Bělohradský v odvolání navrhl, aby soud přistoupil na mírnější trest v základní sazbě, tedy do 10 let:

Přehrát

00:00 / 00:00

Za zpronevěru půjde falešný účetní na 11 let do vězení. Soud zamítl jeho odvolání. Více od Evelyny Kulíškové

„My jsme požadovali, aby soud nepoužil ustanovení, kterým by byl označen za zvlášť nebezpečného recidivistu a to tak, že se mu uloží trest ve výměře, která je nad tou horní sazbou. My jsme bojovali o to, aby neměl těch let tolik."

Bělohradský argumentoval tím, že Prokop není zcela duševně v pořádku. Navíc je vzorným vězněm, pracuje a splácí dluh zemědělskému muzeu. Předseda odvolacího senátu Radek Hartmann přesto odvolání mnohokrát trestaného Prokopa zamítl:

„Bezprostředně poté, co byl propuštěn z předchozího výkonu trestu pro totožnou trestnou činnost, se opět nechal zaměstnat u jedné z těch organizací, ze které opět obdobným způsobem vyvedl velmi podobnou částku jako v tomto případě. Dokonce v situaci, kdy uprchl z výkonu trestu."

V celkovém součtu trestů by tak mohl Prokop vězení opustit v roce 2032. Advokát Bělohradský s ním proto chce probrat možnost dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zpoza mříží se Prokopovi podařilo uprchnout začátkem loňského roku, hned při první vycházce z hradecké věznice.

Právě tam si odpykával pětiletý trest za zpronevěru 10 milionů korun – o peníze obral Českobratrskou církev evangelickou.

Kauza Vladimír Prokop - uprchlý vězeň a falešný ekonom | Foto: Český rozhlas

Po útěku zamířil muž do Prahy a pod jménem Libor Liška začal hledat novou práci. Znovu jako ekonom a znovu kvůli podvodům.

„Pan Vladimír Prokop nastoupil do Národního zemědělského muzea na základě svého vítězství ve výběrovém řízení na pozici hlavního ekonoma,“ potvrdil už před časem mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Podle něj si tehdejší vedení muzea nevšimlo, že se Prokop prokazoval kradenými doklady s cizí fotografií.

„Na to, že se něco děje, se přišlo v momentě, kdy se začalo kontrolovat účetnictví a zjistilo se, že chvíli před tím se pokoušel vyvést necelých 10 milionů korun, zhruba třetinu celkového ročního rozpočtu,“ dodal Jordán.

Když si pro Prokopa přišli loni v dubnu policisté, podařilo se mu znovu vysmeknout. Po honičce v budově muzea vyběhl ven a naskočil do taxíku, který jel zrovna kolem. Detektivům se tak muže podařilo dopadnout až o několik týdnů později.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud projedná odvolání falešného účetního, který měl vyvést 10 milionů z Národního zemědělského muzea. Více Evelyna Kulíšková

Prokop se tehdy policistům přiznal s tím, že z vězení utekl, protože se mu prý stýskalo po matce, a miliony ukradl, protože jí chtěl pomoci s dluhy.

Soudce Stanislav Králík mu za to letos v květnu uložil trest ve zvýšené sazbě - jedenáctileté vězení.

„On je skutečně speciálním recidivistou v páchání velmi závažné majetkové trestné činnosti, které se dopouští dokonce na útěku z vězení a je zde ztížená možnost nápravy obžalovaného. Za této situace jsme se dostali do trestní sazby, jejíž horní hranice není desetiletá, ale činí 13 let a 4 měsíce,“ popsal.

Advokát Karel Kuběna se snažil soud přesvědčit, že Prokop jednal v nepříčetnosti.

„Přál jsem klientovi nižší trest. Jeho jednání nebylo nijak sofistikované. Jednalo se o v podstatě naivní jednání. Kdyby byla na straně poškozeného zachována alespoň elementární opatření, nemělo k tomu vůbec dojít,“ vysvětlil. Proti rozsudku se proto odvolal.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme