K Ústavnímu soudu míří stížnost kvůli blokování webů. Podle kritiků jde o cenzuru

Ústavní soud dostane senátní stížnost kvůli blokování webů. Celkem 21 zákonodárců totiž nesouhlasí s částí zákona o regulaci hazardu, který umožní úředníkům ministerstva financí zablokovat jakýkoliv web s nelegálním hazardem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uživatel na internetu (ilustrační foto)

Uživatel na internetu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle kritiků zákona by internet neměl kontrolovat stát. Upozorňují taky, že blokování stránek půjde obejít.

„Základní problém je v tom, že ten zákon vůbec dává kompetenci úředníkům, aby rozhodovali o tom, jestli uživatel internetu může k nějakému obsahu přistoupit nebo ne. To samozřejmě v sobě skrývá spoustu potenciálních nebezpečí, pokud jde o zneužití takové pravomoci,“ říká spoluautor stížnosti Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor.cz.

„My si prostě myslíme, že taková pravomoc vůbec nemá existovat, a když už se zavádí, tak by měla být popsána velmi přesně a velmi opatrně, aby skutečně nemohlo dojít k tomu, že bude zneužita,“ dodává.

Odblokování webu by navíc mohlo trvat až dva roky a provozovatelům stránek by to způsobilo finanční náklady.

Podle senátorů by mohl Ústavní soud stížnost projednat ještě do konce letošního roku. Od ledna už bude zákon o hazardu účinný.

Obavy, že ministerstvo financí dostane kvůli obecné formulaci v zákoně možnost zakázat jakékoli webové stránky, označil už dřív ministr Andrej Babiš (ANO) za liché.

Ministerstvo má podle něj novou pravomoc využít jen k tomu, aby poskytovatelům internetového připojení nařídilo blokování stránek s nepovoleným hazardem.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme