K vyvěšení červených trenek na Pražském hradě promluví u soudu první svědci

V kauze vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě dnes soud vyslechne první svědky. O způsobené škodě na stožáru a střeše mají mluvit hlavně předvolaní policisté. Umělecká skupina Ztohoven tvrdí, že téměř 55tisícovou škodu nezpůsobila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta na Pražském hradě

Prezidentská standarta na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Obvodní soud pro Prahu 1 si pozval celkem 8 svědků. Jsou to hlavně policisté. Jednak ti, kteří skupinu třech umělců zadrželi, a také ti, kteří pak na střeše Pražského hradu dokumentovali rozsah škod.

Podle obžaloby je celková škoda 90 tisíc. Skládá se z částky za ukradenou standartu a za poškození břidlicových střešních tašek.

Jeden z obžalovaných, Matěj Hájek tvrdí, že po střeše chodili ve speciálních botách a vyčíslená škoda je nesmysl: „Ta šíře té škody - nejsem si vědom, že bychom v tomto rozsahu poškodili střechu."

Další obžalovaný, David Hons, výměnu standarty za obří trenýrky bere jako umělecké dílo: „Jakýkoli můj projev vnímám jako legitimní způsob projevu."

S tím nesouhlasí státní zástupkyně Zuzana Beňová: „Svobodou projevu by šlo ospravedlňovat řadu trestných činů."

Umělcům hrozí za krádež, poškození cizí věci a výtržnictví až tříleté tresty.

Soud zamítl stížnost Ztohoven kvůli údajné podjatosti soudkyně

Číst článek

Kauza hradní trenýrky a Ztohoven | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme