Kabinet rozdal na odměnách pro úředníky 263 milionů, o 34 milionů víc než loni

Vládní koalice rozdala mezi úředníky rekordní vánoční odměny. Celkem ministři Sobotkova kabinetu rozdělili na bonusech za letošní druhé pololetí 263 milionů korun. To je o 34 milionů víc než na konci minulého roku. Členové vlády si ale stojí za tím, že jejich podřízení si takové ohodnocení zaslouží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jednu z nejvyšších letošních prémií dostal náměstek na ministerstvu kultury Patrik Košický. Konkrétně 230 tisíc korun. Mimořádný bonus si podle šéfa úřadu Daniela Hermana z KDU-ČSL zasloužil mimo jiné tím, že vykonával hned dvě funkce.

„Využil jsem možnosti pověřit jednoho z náměstků člena vlády výkonem funkce ředitele kabinetu ministra, která není obsazená. A to, že jsme museli zavádět služební zákon, znamenalo celou řadu velice náročných administrativních aktů. Jednalo se v podstatě o souběh těchto dvou funkcí,“ vysvětluje Herman.

Právě kvůli služebnímu zákonu, který platí od letošního července a spadá pod něj skoro 70 tisíc lidí, přijímala koalice jasná pravidla pro odměňování státních úředníků.

„My jsme ve služebním zákonu zavedli maximální limit. Není tedy možné poskytovat celoroční odměny nad limit, který je stanoven vůči celkovému ročnímu platu,“ říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Limit jsme zavedli úmyslně právě proto, abychom vyloučili extrémy, kdy byla v minulosti zneužívána pravomoc udělovat neomezené odměny a neodpovídalo to reálnému výkonu, který byl některými lidmi odváděn ve státní správě,“ dodává Sobotka.

Nejvíc se rozdávalo na ministerstvu životního prostředí

Úřad vlády už v týdnu oznámil, že výdaje na odměny meziročně o 4 miliony korun snížil. Při pohledu na celkový účet se však ukazuje, že ministři byli letos vůči svým podřízeným nebývale štědří. Na odměnách za druhé pololetí rozdali o 34 milionů víc, než kolik ministři Sobotkova kabinetu dali svým podřízeným před rokem.

Štědré bonusy dostali například zaměstnanci ministerstva životního prostředí. Šéf úřadu Richard Brabec z hnutí ANO říká, že jeho podřízení si bonusy zasloužili.

„Je to výrazné zlepšení čerpání evropských fondů, kdy si troufám říct, že jsme zachránili z ohrožených 18 miliard za roky 2014 a 2015 drtivou většinu. Budou tedy efektivně investovány do projektů na životní prostředí. Jsou tam záležitosti, které se týkají přípravy konkrétních zákonů nebo projektů. Například kotlíkových dotací nebo nové Zelené úsporám,“ hájí odměny ministr Brabec.

Šetřilo se na ministerstvu školství

Šetřilo se naopak na ministerstvu školství. Tamní úředníci brali k platu navíc průměrně necelých osm tisíc korun. Také na školství ale padly i šesticiferné bonusy.

„Nejvyšší odměny byly rozděleny v rozmezí od 85 tisíc do 116 tisíc korun hrubého. Bylo to zaplnění významných pracovních úkolů. Nicméně v rámci souhrnu odměn byla většina pracovníků ohodnocena menšími částkami odpovídajícími jejich průměrným výdělkům,“ přiznává ministryně Kateřina Valachová z ČSSD.

Častým důvodem při odměňování úředníků bylo jejich nasazení při práci na evropských operačních programech. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD je to i případ jejího resortu.

„Náš resort spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu byl prvním, který připravil a napsal první výzvy v novém operačním programu, v našem případě je to program Zaměstnanost. Zároveň si velice dobře vedeme v dočerpávání prostředků z minulého období. To jsou také obrovské úspěchy,“ zdůrazňuje Marksová.

Odměny ve vládě | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme