Kabinet zřejmě bude moci sám navýšit důchody, v novele to schválila sněmovna

Vláda asi dostane pravomoc zvyšovat důchody nad zákonný rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Navýšení penzí z rozhodnutí kabinetu nebude moci překročit 2,7 procenta. Důchodovou novelu, která to předpokládá, dnes schválila Poslanecká sněmovna. Pravicová opozice se obává jejího zneužívání před volbami. Novela nyní zamíří k posouzení senátorům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodkyně na lavičce

Důchodkyně na lavičce | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Kabinet původně navrhoval hranici 1,7 procenta, o procentní bod vyšší prosadili v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté.

Schválená mez by příští rok umožnila zvýšit vládě starobní penze v průměru zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje podle dřívějších informací na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela by mohla dát vládě možnost zvyšovat penze nad rámec zákona. Hlasování ve sněmovně přiblížila redaktorka Jana Čermáková

Pro předlohu hlasovalo 138 ze 171 přítomných poslanců. Vedle klubů koaličních ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ji podpořili také opoziční poslanci KSČM, Úsvitu a nezařazení členové dolní komory. Proti hlasovalo 30 poslanců za TOP 09 a ODS.

„Důvodem je vazba na státní rozpočet,“ vysvětlovala svůj postoj poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

„Kdo, má před sebou číselnou řadu vývoje důchodového účtu, tak ví, že ten deficit tam bude neustále dokonce narůstat, v žádném případě se nebude snižovat,“ dodala Chalánková, podle níž by o zvyšování penzí neměla rozhodovat jen vláda, ale celý parlament.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) to nepovažuje za dost silný argument. „Přece ta vláda se chová rozpočtově odpovědně,“ namítla.

Argumentovala také praxi v minulosti, kdy vláda – než to novela zrušila – možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla.

„Takové nařízení vlády tady platilo 15 let, platilo až do roku 2011. Těch několik vlád, během kterých to platilo, to využilo jenom dvakrát,“ řekla ministryně.

ODS dnes neuspěla ve sněmovně s požadavkem rozsáhlejší úpravy výpočtu a valorizace penzí. Občanští demokraté navrhli zvýšení základní výměry důchodu, na čemž by podle autorů vydělali hlavně lidé s nižšími penzemi.

Pravomoc vlády zvýšit důchody nad zákonný rámec by podle návrhu ODS měla hranici 1,8 procenta a podléhala by souhlasu sněmovního rozpočtového výboru.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc.

Starobní důchod - průměrná výše | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme