Kalousek je chameleon, TOP 09 by se před ním měla mít na pozoru, prohlásil Babiš

Zvolení Miroslava Kalouska předsedou TOP 09 podle předpokladů nejvíc kritizuje jeho dlouholetý oponent Andrej Babiš (ANO). Podle ministra financí odchodem Karla Schwarzenberga ze svého čela TOP 09 ztratila skutečného lídra. Kalousek je podle Babiše chameleon, který je konzistentní pouze v programu „Antibabiš“. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že Kalousek kritikou Babiše pouze přihrává předsedovi ANO politické body.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

„Je to velmi obratný politický chameleon. V momentě, kdy mu odchází opravdový lídr a jeho soukromý projekt TOP 09 začíná hrát o přežití, opět mění barvy a kope do všech kolem sebe,“ prohlásil Andrej Babiš, kterého Kalousek kritizoval ve svém projevu, když varoval před oligarchizací společnosti.

Kalousek podle něj svoje pozice neustále mění. Důkazem je prý jeho „čerstvý příklon k sociální demokracii“. Kalousek totiž dnes řekl, že mu je blízký postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k řešení uprchlické krize.

Babiš také poznamenal, že TOP 09 by se měla před Kalouskem mít na pozoru. „Kdyby se jejich loď náhodou před dalšími volbami začala potápět, jejich nový kapitán je schopný ji opustit jako první a ani se neohlédnout,“ napsal lídr ANO.

Kalousek se Schwarzenbergem totiž zakládali TOP 09 v roce 2009, kdy byl Kalousek členem KDU-ČSL. Od lidovců s ním odešli i někteří další známí politici jako Vlasta Parkanová nebo Pavel Severa.

Bělobrádek: Ženíšek je vynikající kandidát

Česko jak jsme na tom, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi se nazamlouvá, že byl Kalousek jediným kandidátem na post předsedy. Pro TOP 09 je podle Filipa typické, že sice mluví o demokracii, ale předem určuje, co je a co není demokratické. Lídr ODS Petr Fiala na absenci protikandidáta v boji o předsednický post naopak nic špatného nevidí. To si myslí i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Také jsem byl jediným kandidátem na předsedu, není to nic abnormálního. Obdobné to měli Starostové a nezávislí, myslím, že to bylo i v ČSSD nebo v ANO, “ řekl šéf lidovců.

Pochválil také nově zvoleného prvního místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška. Ani on neměl protikandidáta. „Ženíšek je vynikající kandidát, je to také dobrá volba,“ konstatoval Bělobrádek na adresu bývalého člena KDU-ČSL Ženíška.

Štěch: Kalousek Babišovi pomáhá

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že Kalouskova kritika Babiše je kontraproduktivní. Kalouskova vyjádření prý předsedovi ANO nahrávají body.

„Přál bych mu, aby se mu to už tak nedařilo, protože si myslím, že Babiš si přízeň občanů nezaslouží a Kalousek mu asi nevědomky pomáhá,“ vzkázal Štěch novému předsedovi TOP 09.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme