Kalousek: Za náměstkem Bartákem stojím

Za předraženými armádními nákupy obrněných vozidel údajně stál i bývalý náměstek a později ministr obrany Martin Barták. Naznačil to aspoň v Mladé frontě Dnes odvolaný náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva. Barták nařčení odmítá, postavil se za něj i jeho současný šéf, ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec

Kopřiva musel na ministerstvu skončit kvůli tomu, že si údajně domlouval provizi za stamilionovou zakázku na nákup minometů. Mladá fronta Dnes zveřejnila nahrávky, na nichž odvolaný náměstek hovoří také o předražených nákupech obrněných vozů, za nimiž podle něj stojí exministr Barták.

Právě on prý zařizoval pro svého známého Michala Smrže z firmy MPI Group zakázku na nákup transportérů Dingo, za které český stát bez výběrového řízení zaplatil půl miliardy korun. Podle zpráv z tisku s nimi byli vojáci nespokojení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za náměstkem Bartákem stojím, řekl mimo jiné ministr financí Miroslav Kalousek v Ozvěnách dne

Martin Barták, v současnosti náměstek ministra financí, nařčení popřel s tím, že v letech, kdy se vozy Dingo pořizovaly, ještě resort obrany neřídil. Zastával ale funkci náměstka.

Bartáka odmítl jako svého náměstka ministr vnitra Radek John (Věci veřejné). Jeho současný šéf, ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, za Bartákem stojí.

„Náměstek Barták ujistil mě i veřejnost, že jsou to nesmysly, a já přece nemohu dělat žádné zásadní závěry z toho, že někdo v restauraci přiopilý o někom něco vyprávěl. Proti tomu nikdo z nás nemá obranu,“ uvedl Kalousek pro Radiožurnál. Bartákovi prý věří i proto, že získal prověrku na stupeň tajné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem zakázek na ministerstvu obrany okomentoval v Ozvěnách dne Petr Nováček

Kalousek se už v České televizi ostře ohradil proti slovům předsedy ODS a premiéra Petra Nečase, že korupční chobotnice vznikla na ministerstvu obrany už v polovině 90. let, tedy za Kalouskova působení. Miroslav Kalousek si to ale nenechal líbit a připomněl, že ve funkci náměstka působil dříve i Petr Nečas.

„Ty výroky mě mrzí a mohu je přisoudit jediné věci, a to tomu, že je před volbami. Není pro ně jeden jediný podklad. Právě proto říkám, že nemůžu věřit tomu, co někdo povídá o Bartákovi. Já si vzpomínám, co se v té době povídalo o mě,“ podotkl Kalousek.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček si nemyslí, že by současná kauza vedla až k odchodu Martina Bartáka. „Pan Barták je jistě člověk velmi schopný, čeho všeho nevím, ale určitě do té míry schopný, že dokud ho Mladá Fronta, případně orgány, které se tím budou zabývat, nepřistihnou na místě činu a nebudou mu moci to, co jsou zatím jen tvrzení, dokázat, tak z této šlamastyky vystoupí,“ míní Nováček.

Jak poznamenal, celá kauza Kopřiva od začátku mířila směrem k TOP 09: „Nejdřív se objevilo jméno Pavla Severy, který také přešel do TOP 09 z KDU-ČSL, a počítal jsem s tím, že to posléze nějak dospěje k Miroslavu Kalouskovi, protože ten je pro takové záležitosti vhodnou figurou.“

ČSSD chce k zakázkám na obraně schůzi sněmovny

Sociální demokraté chtějí o situaci na ministerstvu obrany jednat ve sněmovně. Požádají proto o svolání mimořádné schůze poslanců. Kauza exnáměstka Kopřivy podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky vládu při řešení zakázek a personální situace ochromila, protože okamžitě vyvolala spor mezi premiérem Nečasem a ministrem financí Kalouskem.

„I z tohoto hlediska bychom byli rádi, kdyby oba pánové, a nejen oni, vysvětlili své výroky z posledních dnů a hodin, které se týkaly jejich posuzování situace na ministerstvu obrany. Jestliže pan premiér Nečas hovoří o tom, že už od 90. let působila na ministerstvu jakási chobotnice, pak by nás zajímalo, proč pan Nečas proti této chobotnici okamžitě nezasáhl,“ uvedl Sobotka.

O situaci na ministerstvu obrany byla dnes řeč i při schůzce ministra obrany Alexandra Vondry s prezidentem Václavem Klausem. Vondra po jednání řekl, že má podporu prezidenta, který je zároveň vrchním velitelem českých ozbrojených sil, ve snaze udělat v resortu pořádek.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme