Kardinál Duka zakázal konání akcí Prague Pride v katolické farnosti

Z programu festivalu Prague Pride, zaměřeného na práva homosexuální menšiny, zmizely dvě akce, které se měly původně konat na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Promítání filmu o knězi s homosexuálními sklony a vystoupení řádové sestry na téma šikana v církvi zakázal pražský arcibiskup Dominik Duka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Prague Pride 2014

Účastníci Prague Pride 2014 | Foto: Jana Šustová

Zástupci spolku Logos, který sdružuje věřící homosexuály, ujišťují, že na promítání i přednášku dojde, ovšem ne na půdě římskokatolické církve.

Několik dní se uvnitř církve vedla debata o tom, zda může farnost obě akce pořádat. Kardinál Duka nakonec využil svého práva a jako pražský arcibiskup vydal zákaz.

„Dopisovali jsme si o tom a včera jsme se při jedné příležitosti setkali. Měli jsme delší rozhovor, velmi přátelský a otevřený,“ řekl Českému rozhlasu teolog a farář od svatého Salvátora Tomáš Halík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kardinál Duka zakázal konání akcí Prague Pride ve farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora. Proč, vysvětlil tamní farář Tomáš Halík

„Vadí mu osoba té sestry, která se dostala do konfliktu s církevními představenými, a vadí mu ta časová koincidence – aby se tato akce nevydávala za jakousi církevní podporu Pochodu hrdosti,“ vysvětlil Dukův postoj.

Podle Halíka došlo k určitému nedorozumění, protože obě akce neměly být nikdy vnímány jako podpora Prague Pride ze strany farnosti. Ta chtěla prý jen poskytnout prostor pro akademickou debatu o homosexualitě a církvi.

„Pan kardinál řekl, že vůči debatě jako takové námitky nemá, ale že se mu zdá časová koincidence nešťastná. Já to samozřejmě respektuji. A myslím si, že tomu dialogu není a nemůže být konec, takže se k tomu za nějakou dobu vrátíme. V jinou dobu, možná s jinými účastníky, ale se stejnou otevřeností,“ dodal Halík.

Věřící homosexuálové: Jsme zarmouceni

Spolek Logos chystal na základě dohody s Akademickou farností na 12. srpna besedu s americkou řeholnicí Jeannine Gramickovou nazvanou O šikaně v církvi a mimo ni, na čtvrtek 13. srpna pak promítání polského filmu Ve jménu.

„Jsme znepokojeni a zároveň zarmouceni tím, že vedení římskokatolické církve v České republice prostřednictvím kardinála Duky a priori odmítá tuto příležitost k dialogu, kterou ve spolupráci s festivalem Prague Pride nabízíme,“ stojí v tiskové zprávě.

Kardinál Dominik Duka | Foto: Adam Kebrt

Kardinál Duka už počátkem týdne uvedl, že některé postoje účastníků a organizátorů festivalu Prague Pride katolická církev sdílet nemůže.

S odvoláním na katechismus upozornil, že „nezanedbatelný počet mužů a žen má vrozené homosexuální sklony“, tento stav si ale nezvolili, a proto „je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace.“

„Je ale třeba i vědět, že katechismus připomíná, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno,“ dodal Duka.

Duka: Většina účastníků festivalu nejsou věřící

Podle něj také není šťastné, když se tato problematika v církvi otevírá v souvislosti s festivalem, protože převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi.

Během týdne se však pravděpodobně uvnitř církve ozvaly další protestní hlasy, které mohly vést k tomu, že Duka nakonec pořádání obou akcí zakázal.

Halík zdůraznil, že má na takzvaný Pochod hrdosti podobný názor jako kardinál Duka: „Domnívám se, že podobné akce mají smysl v Rusku, kde jsou homosexuálové předmětem pronásledování, ale stěží u nás, kde je nikdo nepronásleduje.“

Dodal, že podle oficiálního názoru katolické církve sice není homosexuální orientace jako taková hříchem, svátostné manželství ale mohou uzavřít pouze muž a žena. „A s tím zcela souhlasím,“ uzavřel Halík.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme