Kardinálem zakázané akce festivalu Prague Pride umožní akademici a unitáři

V Praze v pondělí začne festival Prague Pride. Má být největší ve své pětileté historii a nabídnout na 120 akcí – koncerty, debaty, divadelní představení a filmy o životě homosexuálů. Budou mezi nimi i ty, které na katolické půdě zakázal kardinál Dominik Duka. Pořadatelé pro ně našli jiné prostory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Duka, kardinál a arcibiskup pražský

Dominik Duka, kardinál a arcibiskup pražský | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

V církvi vyvolala spor přednáška americké jeptišky o šikaně v církvi a promítání filmu o homosexuálním knězi.

Ve své farnosti při pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora chtěl tyto akce původně umožnit kněz Tomáš Halík, narazil ovšem u pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky, podle něhož katolická církev nemůže některé názory účastníků a organizátorů festivalu sdílet.

Letošní pátý ročník festivalu Prague Pride má být největší v historii. Tradičním vrcholem programu je pochod hrdosti, který bude v sobotu 15. srpna. Odpůrci se už chystají na protesty.

Obě kontroverzní akce se ale nakonec uskuteční. Beseda na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a film v Pražské společnosti unitářů.

„Pan arcibiskup naštěstí nemá možnost zakázat akce, které se v rámci Prague Pride konají. On pouze mohl znemožnit konání na katolické půdě, což učinil. My jsme našli jiné prostory, festival jede dál,“ řekla k tomu ředitelka festivalu Kateřinu Saparovou s tím, že ji Dukův zákaz zklamal.

V minulosti Prague Pride vyvolala už větší spory. Kvůli transparentu s hanlivým nápisem na adresu tehdejšího náměstka ministra školství nechtěl například prezident Miloš Zeman jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem.

Lenka Jansová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme