Karel Weirich zřejmě dostane Řád bílého lva za záchranu Židů v Itálii

Řád bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání, zřejmě 28. října dostane in memoriam novinář Karel Weirich. Za války byl hlavou československého odboje ve fašistické Itálii a 200 československých Židů zachránil před vyhlazovacími tábory. Sám byl gestapem zatčen v roce 1944, z vězení v Bavorsku ho v roce 1945 osvobodila americká armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český novinář Karel Weirich, který z Říma zachránil život 200 československým Židům

Český novinář Karel Weirich, který z Říma zachránil život 200 československým Židům | Foto: Karmelitánské nakladatelství | Zdroj: ČTK

Karel Weirich pomáhal Židům pomocí takzvaného Svatováclavského fondu, který v Itálii založil.

„Do fondu přispívali jak drobní dárci, to znamená jeho přátelé a známí českoslovenští občané, kteří žili v té době v Itálii, tak i různé exilové instituce jako například exilový Červený kříž se sídlem v Londýně poměrně významnými částkami,“ vysvětluje historik Petr Zídek a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Řád bílého lva zřejmě 28. října dostane in memoriam novinář Karel Weirich. V Itálii zachránil před smrtí 200 československých Židů. Více historik Petr Zídek

„Prostředky, které fond vybral, potom Karel Weirich distribuoval židovským občanům, kteří pocházeli z Československa a nacházeli se na italském území většinou v internačních táborech.“

Karel Weirich je díky tomu někdy přirovnáván k Oskaru Schindlerovi nebo Nicholasi Wintonovi. Podle Zídka je Weirichova pomoc Židům zejména s činností Nicholase Wintona plně srovnatelná.

Stejně jako u sira Nicholase také bylo a zatím stále je jméno česko-italského hrdiny v Česku neznámé. Svým činem se totiž nikdy nechlubil.

„ Myslím si, že například s činností Nicholase Wintona je jeho čin plně srovnatelný. “

„Po válce se vrátil ke své původní profesi, považoval to za svoji běžnou občanskou povinnost a nebýt toho, že měl velice podrobný archiv, který se díky jeho neteři Heleně dochoval do dnešních dnů, a že tento archiv mohl prozkoumat italský historik Tronchin, asi bychom o něm nevěděli dodnes,“ upozorňuje Zídek.

Italský historik Alberto Tronchin napsal o Karlu Weirichovi knihu, která vyšla v češtině pod názvem Spravedlivý riskuje.

Autor ji dnes prezentuje na konferenci v Praze, které se vedle jiných účastní i kardinál Dominik Duka a právě novinářova neteř Helena Weirichová.

Vladimír Kroc, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme