Kaskadérský kousek, píše Babiš o reformě policie. ANO za ni odmítá nést odpovědnost

Změny v policii jsou v kompetenci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran, napsal dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Reagoval tak na připomínky předsedy vlády, že jeho hnutí technickou a organizační záležitost svými připomínkami zpolitizovalo. ANO podle Babiše politickou odpovědnost za reformu odmítá nést.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Věříme, že jste byl, stejně jako my, obelhán, když jsme ujišťováni, že jde o reformu řádně připravenou, vedoucí ke zlepšení stavu a neohrožující běžící vyšetřování,“ píše Babiš v dopisu Sobotkovi.

Nyní podle něj vyšla pravda najevo, je třeba jednat a zabránit naprosté diskreditaci vlády i nevratnému poškození policie.

Sobotka by měl podle Babiše neprodleně ujistit veřejnost, že reforma naplánovaná na začátek července se vůbec neuskuteční.

„Zmiňovaná 'reorganizace' není v kompetenci policejního prezidenta, ale ministra vnitra. Jde tedy o rozhodnutí a odpovědnost ministra této vlády, tedy o rozhodnutí, jež podléhá politické odpovědnosti, a to politické odpovědnosti stran a hnutí, které tuto vládu sestavily a tvoří,“ uvedl Babiš. Tuto politickou odpovědnost odmítáme nést, dodal.

Reforma navržená vedením policie je podle Babiše „v chvatu tajně rozhodnutým kaskadérským kouskem, o jehož pravých důvodech lze jen spekulovat.“

Obává se odchodu řady špičkových policistů, materiální, funkční i personální destabilizace vyšetřovacích týmů a ohrožení běžících trestních řízení.

Chování ANO nerespektuje nezávislost policie, prohlásil premiér Sobotka

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme