Kauza podnikatele Králíka, o kterého se zajímaly i špičky policie, je u soudu

Soud v Šumperku dnes začíná projednávat případ podnikatele a vlivného člověka na Olomoucku Jaroslava Králíka (ČSSD). Obžaloba ho viní ze zpronevěry téměř milionu korun kvůli údajně neexistujícímu poradenství pro vodohospodářský projekt v Šumperku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podnikatel je známý také z kauzy úniku policejních informací Vidkun. Podle ní se o problémy Králíka s policií v jiném případu údajně přes olomoucké detektivy zajímal na začátku loňského roku i exnáměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Jaroslav Králík považuje svoje obvinění ze zpronevěry peněz za účelové. Na poradenství podle něj existují doklady. Důvody svého stíhání tak vidí mimo jiné opět v politickém hnutí ČSSD na Olomoucku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatel Jaroslav Králík byl zapleten i do kauzy úniku policejních informací Vidkun. Více o tématu poví Jana Klímová

„První důvod může být to, abych se neúčastnil dále politiky a neovlivňoval delegáty Olomouckého kraje,“ uvedl Králík. Proti Králíkovi ale stojí nové vedení Vodohospodářských zařízení Šumperk, které platby pro podnikatele rozporuje a které se také obrátilo na policii.

Olomouckou kriminálku odposlouchávali

Jakoukoliv účelovost vylučuje také šumperský žalobce Lubomír Sedláček. “Výsledky vyšetřování odůvodnily podání obžaloby, jako u každé jiné. Nic jiného za tím nehledejte,“ říká Sedláček.

Podnikatele Králíka už loni vyšetřovala v jiné kauze olomoucká kriminálka. Její vedení ale zároveň ve známé kauze Vidkun odposlouchávala protimafiánská policie.

Nahrála hovory místních policistů mezi sebou či s podnikatelem Ivanem Kyselým. Podle nich je Králíka potřeba stíhat za každou cenu.

Pro Chovance měl shánět hlasy

Bavili se také o tom, že se o Králíka zajímají i na Policejním prezidiu. Králík byl totiž vlivná postava ČSSD na Olomoucku a před tehdejším sjezdem strany sháněl hlasy pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) pro jeho zvolení místopředsedou.

Chovanec i vedení policie ale jakékoliv ovlivňování vyšetřování odmítají. Samotné odposlechy označili za hospodské řeči. Případ byl nakonec loni v Olomouci odložen. Krátce nato se ale rozjelo vyšetřování Králíka v Šumperku. Králík má nyní kvůli obvinění pozastavené člensví v ČSSD.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme