Kauza primáře Havránka: Nemocnice se chce sejít s rodinami poškozených pacientů

Nemocnice v Klatovech vyzývá rodiče dětí, kterým měl ublížit psychicky nemocný primář Jiří Havránek, aby se ozvali. Už dříve se na policii obrátili rodiče asi deseti malých pacientů s tím, že lékař působil jejich dětem utrpení. Policie ale případ odložila, protože Havránek podle znalců trpí bipolární psychickou poruchou. V rozhovoru pro Český rozhlas bývalý primář nařčení z ubližování dětem odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Klatovy

Nemocnice Klatovy | Foto: Jiří Kokoška

Policie prošetřovala deset oznámení na bývalého primáře, samotná nemocnice ale neví, o které pacienty jde. Ředitel nemocnice František Lešundák proto vyzval rodiče poškozených, aby se jí přihlásili.

„Něco se předpokládá, o koho asi může jít, ale my nevíme, kdo konkrétně to byl. Policie tuto informaci poskytnout nemůže, protože nejsme účastníci řízení,“ uvedl ředitel Lešundák a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Klatovská nemocnice se chce sejít s rodinami dětí, které poškodil postup bývalého primáře Havránka. Ten ale všechna nařčení odmítá

„Takže vyzývám všechny postižené, kteří tím postupem byli nějak zasaženi, ať už přímo nebo nepřímo, ať se ozvou. Hlavně rodiče těch dětí, které podle všeho asi trpěly. My jsme připraveni s každým osobně dojednat komunikaci, další postupy a vůbec celkově náš režim.“

Jiří Havránek byl primářem dětského oddělní od května 2012 do května 2013. Na jeho zvláštní praktiky podle ředitele Lešundáka upozornily sestry: "V lednu začala taková podezření, a to vysloveně od personálu. Je třeba říct, že sestry v tom byly velmi aktivní.“

Havránek jim za to měl podle současného primáře pediatrie Štěpána Kutílka vyhrožovat: "Ti lidé se i báli, ale přesto měli odvahu informovat o tom, co se děje."

Havránek se chce bránit soudní cestou

Jiří Havránek to ale odmítá. Stejně tak je podle něj nesmyslné tvrzení, že měl děti v nepříčetnosti mučit zbytečnými zákroky.

„Protože se léčím s maniodepresivní poruchou, tak budu rozpíchávat děti – to prostě odmítám. Nedovedu si představit, že bych byl ve stavu, že bych byl nepříčetný a nevěděl bych, co dělám,“ řekl Havránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ bývalého klatovského primáře komentovala prezidentka Asociace sester a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Nemocný lékař odmítl i to, že by sestrám vyhrožoval a chystá se bránit: "Ti, kteří si toto vymysleli, lžou, a budu je žalovat. A budeme to řešit soudní cestou, jednoznačně."

Bývalý klatovský primář odmítá, že by ubližoval dětským pacientům

Číst článek

Klatovská nemocnice naopak zvažuje, že na bývalého primáře podá trestní oznámení za to, že jí své zdravotní problémy zatajil. Nejprve se ale chce poradit s právníky.

Evelyna Kulíšková, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme