Kauza rudých trenýrek nad Pražským hradem se vrací před soud

Obvodní soud pro Prahu 1 bude znovu řešit kauzu vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem. Soud tak vyhověl státní zástupkyni, která si na dřívější verdikt o tom, že vyvěšení nebylo trestným činem, stěžovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody.

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody. | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Členové skupiny Ztohoven - Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons - vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky loni 19. září. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Kvůli této recesistické akci museli muži před soud, kde jim hrozilo až tříleté vězení.

Podle soudu ale vyvěšení červených trenýrek na Hradě trestným činem nebylo. Umělci se prý nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví.

Rozsudek ohledně vyvěšení obřích červených trenýrek nad Pražským hradem podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka sděluje veřejnosti, že je možné beztrestně hanobit státní symboly. Ovčáček to napsal na dotaz ČTK v reakci na rozsudek soudu.

Ten sice rozhodl, že se skupina Ztohoven nedopustila trestného činu, státní zástupkyně ale na místě podala proti rozhodnutí stížnost. Případem se proto bude zabývat městský soud. Vrácení případu k dalšímu projednávání bez dalších podrobností potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„Paní soudkyně předesílala, že každý právník na to může mít dost odlišný názor. Takže se dalo čekat, že se najde soudce, který se k tomu bude stavět trošku jinak,“ řekl ke kauze Petr Žílka, jeden ze členů skupiny Ztohoven.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme