Každý čtvrtý 'prvňák' má nadváhu. Školám i rodičům budou radit nutriční specialisté

Skoro čtvrtina dětí letos nastupuje do školy s nadváhou. Z průzkumů to zjistila iniciativa Vím, co jím a piju, která proto společně se Státním zdravotním ústavem připravila nový projekt Fandíme zdraví. Cílí na školy a rodiče, kterým nutriční specialisté zdarma poradí, jak dodržovat zdravou výživu a víc se hýbat. Do dvouleté kampaně, kterou podpořilo hlavní město a ministerstvo zdravotnictví, se od září zapojilo už prvních 16 škol z Prahy, středních a jižních Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

„Tuhle jsme udělali takový průzkum, a děti by si hrozně přály, kdybychom měli více těch smažených hranolků, té tatarky a kečupu. A to je všechno úplně špatně," povzdechla si Ivana Rosová, ředitelka školy v pražském Slivenci.

Do kampaně Fandíme zdraví se zapojila hlavně proto, aby v dětech vzbudila zájem o zdravé jídlo: „Abychom do toho mohli nejenom zapojit nás zaměstnance, naučit to děti jíst, ale hlavně abychom do toho zapojili rodiče."

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé školy budou nově dbát víc na zdravou výživu a pohyb. Zapojily se do projektu Fandíme zdraví

Výživoví experti z iniciativy Vím, co jím a piju například z průzkumů zjistili, že dítě jen ve svačinách sní zhruba 99 kostek cukru za týden, za školní rok tedy skoro 12 kilo cukru navíc.

Připravili proto dvouletý program, ve kterém budou kromě dětí školit rodiče, učitele, ale i kuchaře.

„Budou to workshopy pro školní jídelny. Tam se paní kuchařky budou učit základní informace o správné výživě, co by se dětem mělo dostat na talíř. Budeme si povídat o pestrosti, o frekvenci zařazování jednotlivých skupin potravin, jak vést správně spotřební koš. Kde se nejčastěji dělají chyby," popsala Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu.

Nutriční specialisté školám poradí také s pohybem. Jak k němu například využít přestávky nebo ke cvičení vybavit školní družinu.

Důraz na správnou výživu

„Celkově by to mělo přinést takový svěží vítr do školy, aby nebyla výživa a pohyb tou Popelkou. Pohyb, který se realizuje dvakrát, třikrát týdně v rámci hodin tělesné výchovy, ale že je možné ho začlenit během celého dne. Aby se děti protáhly, jakým způsobem vybavit třeba školní družinu jednoduchými cvičebními pomůckami," přiblížila cíle kampaně Fandíme zdraví nutriční expertka Karolína Hlavatá.

Na konci projektu školy dostanou dotazníky, ve kterých budou odpovídat, jak se změnila spotřeba sladkých nápojů, jestli děti vyhazují méně jídla ve školní jídelně, nebo jestli se více zapojují do cvičení.

Podle dosažených výsledků pak budou školy dostávat jednu až tři hvězdičky - i jako svou vizitku pro rodiče.

Děti s nadváhou

„Rodič bude vědět, že na této škole je kladen důraz na správnou výživu a pohyb, že je tam podporován. Že na chodbách nebudou automaty se sladkými nápoji, bude korigován i prodej doplňkový, co se týká svačin, že děti budou vzdělávány ohledně správné výživy," doplnila Hlavatá. Podle ní má ale hlavně rodina vliv na to, jestli dítě správně jí.

Podle zjištění Státního zdravotního ústavu vaří školní jídelny denně přes 1,5 milionu obědů, což je asi třetina jídla, které školáci přes den sní. 65 procent jejich stravy tak stále ovlivňují rodiče.

Jak Karolína Hlavatá upozornila, do škol v současnosti nastupuje čtvrtina dětí s nadváhou a 10 procent dětí s obezitou.

Na konci základní školy už je pak obézních dětí 14 procent a váhy navíc se často nezbaví ani v dospělosti. Pět procent dospívajících má naopak podváhu, například vlivem diet nebo poruch příjmu potravy.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme