Kdo hospodařil v Čapím hnízdě? Koně kupoval Babiš osobně

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš čelí podezření, že se on anebo jeho firma podíleli na dotačním podvodu. Babiš slíbil, že dnes poslancům na mimořádné schůzi vysvětlí, kdo byl skutečným vlastníkem společnosti Farma Čapí hnízdo v době, kdy obdržela padesátimilionovou dotaci z Evropské unie. Andrej Babiš vytrvale popírá, že by vlastníkem byl on. Radiožurnál ale shromáždil důkazy, které naznačují, že jeho osobní vztah k Čapímu hnízdu byl v kritické době ve skutečnosti o mnoho bližší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Na konci září roku 2010 bylo v rakouském Ebbsu rušno. Chovatelé koní se tu každý rok setkávají na jedné z největších evropských dražeb. Chovatelé se mezi sebou dobře znají, i proto si na rok 2010 pamatují velmi dobře. Zrovna tento ročník byl totiž jiný než všechny ostatní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si koupil drahé koně. V Česku se ale rovnou jejich vlastníkem stala farma Čapí hnízdo. Více od Janka Kroupy

Jako dravec se mezi nimi objevil nový a velmi agilní „koňák“. Byl to Andrej Babiš, který v té době ještě nebyl politikem a který vlastnil impérium kolem firmy Agrofert. Zároveň ale nebyl majitelem společnosti Farma Čapí hnízdo. Přesto vše nasvědčuje tomu, že na aukce jezdil právě v zájmu této společnosti. Dnes však tvrdí, že s Čapím hnízdem v té době neměl nic společného.

Na aukci v Ebbsu se sešli ti nejlepší chovatelé z celého Rakouska a prodávali plemeno hafling, které je doma právě v Tyrolských Alpách. „Pamatuji si na to dobře, vykoupil nejlepší koně. Andrej Babiš přijel osobně a přihazoval,“ vypráví jedna z účastnic aukce.

Andrej Babiš tam koupil rovnou tři chovné klisny plemene hafling – Andromedu, Cubu a Maraju. „Ano, Maraju jsem prodala panu Babišovi, bylo to v Ebbsu, byly to vynikající klisny a jejich cena tomu odpovídala,“ vzpomíná Elizabeth Leitnerová, jedna z největších chovatelek haflingů v Rakousku.

Právě ona Andreji Babišovi prodala klisnu Maraja za 21 tisíc eur. Pro přesnost: Andromeda stála 54 200 a Cuba pak 35 tisíc eur. Nákupní chuť nového chovatele nepřešla, a tak si v další rakouské chovné stanici, Haflinger Im-und Export KG, koupil i plemenného hřebce Athose a jeho matku, kobylu Desiderii.

Klisny sbíraly úspěchy na výstavách

„Ten pán se jmenoval B – A – B – I – S, ano, byl tu osobně,“ pečlivě hláskuje jméno nakupujícího Carolina, která v rakouské stanici vede plemennou knihu. Tam jsou všichni koně zapsáni. „Desideria čekala hříbě, to se jí narodilo v Česku, jmenuje se Daisy,“ pokračuje ochotně Carolina.

Koně na konci roku 2010 odcestovali do Česka a hned další rok se ukazovali na výstavách, kde vlastně téměř všechno vyhrávali. Na výstavy je vozil jejich majitel. Tím však nebyl Andrej Babiš, ale Farma Čapí hnízdo. V roce 2011 byla oficiální výstava haflingů ve Vrchovanech.

Babiš má vysvětlit kauzu Čapí hnízdo. Program mimořádné schůze nejspíš podpoří i koalice

Číst článek

„Zvítězila klisna Desideria po otci Nordtirol. Klisna Desideria se v roce 2010 zúčastnila Světové výstavy v Ebbsu a ve své třídě pětiletých klisen obsadila úžasné 4. místo. To byla ještě v majetku Fohlenhof Ebbs. V září téhož roku klisnu i s hříbětem zakoupila Farma Čapí hnízdo, a. s.,“ stojí v oficiálním záznamu z výstavy.

Na téže výstavě ve své kategorii zvítězila i klisna Andromeda a Maraja byla druhá. Obě v majetku Farmy Čapí hnízdo. Mezi hříbaty zvítězila Daisy. V roce 2013 byl do plemenné knihy zapsán i Athos. Stalo se tak po zkouškách, které se odehrály přímo u majitele Athose, tedy na Farmě Čapí hnízdo.

Od roku 2014 mají koně nového majitele

Klíčovou otázkou samozřejmě je, jak se vlastně přihodilo, že koně, které v Rakousku nakoupil a platil Andrej Babiš osobně, se v Česku zapisují rovnou do majetku Farmy Čapí hnízdo. O vysvětlení Radiožurnál požádal Andreje Babiše. Odezvy se zatím nedočkal.

Mimochodem, v roce 2011 se Andrej Babiš do Ebbsu vrátil a nakoupil další dvě klisny – Daylight a Casilii. Obě opět skončily na Farmě Čapí hnízdo.

V roce 2014 všechny koně převedli na nového majitele. Je jím společnost Imoba. Stalo se to přesně v době, kdy společnost Imoba přebírala zpět Farmu Čapí hnízdo poté, co uplynula ochranná lhůta po udělení dnes sporné padesátimilionové dotace.

Kauza Čapí hnízdo | Foto: Český rozhlas

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme