Kdo vytvoří koalici v Praze? Jasno má být po soudu a do týdne

Koalice v Praze by mohla být známá do týdne. TOP 09 a ODS chtějí totiž oznámit, zda v Praze budou vládnout spolu. Každou chvílí by měl navíc městský soud vydat rozhodnutí o stížnosti na regulérnost voleb v Praze. A podle informací Lidových novin a serveru ihned.cz oznámí, že volby platí. To ovšem místopředseda soudu Jan Ryba označil za spekulace. Senát správního úseku soudu o návrhu totiž stále ještě jedná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Zastupitelka z Prahy 6 ze Strany zelených Petra Kolínská nicméně předpokládá zamítavé stanovisko soudu. „Očekáváme spíše konzervativní rozhodnutí,“ řekla s tím, že jejich právníci už proto pracují na stížnosti k Ústavnímu soudu. „Nebudeme otálet. Podáme ji v co nejbližším termínu,“ dodala Kolínská.

Lídr občanských demokratů Bohuslav Svoboda předpokládá, že rozhodnutím soudu skončí tanečky, které zatím rozhovory ovlivňovaly. Komentátoři k tomu dodávají, že koalici občanských a sociálních demokratů tím už nic nestojí v cestě. TOP 09 se ještě pokouší zachránit situaci tím, že když se ODS nevyjádří do konce týdne, předloží prý velkorysou nabídku třetímu v pořadí, sociální demokracii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný a člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina ve Světě o osmé.

To, že se nyní jednání zřejmě urychlí, potvrdil i předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný. „Všechny tři strany taktizovaly nejprve první týden, kdy čekaly na výsledek senátních voleb. Potom se jednání rozběhla a následně zase zbrzdila tímto soudem,“ podotkl Šťastný s tím, že koalice by mohla vzniknout do týdne.

Stejně se vyjádřil i pražský volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. „Snažíme se věci tlačit dopředu. Shoda je na tom, že pokud nenarazíme na vážnější problémy, tak bychom do konce týdne měli být schopni se rozhodnout tak či onak,“ poznamenal.

ČSSD zatím čeká

V minulých dnech se mezi oběma stranami objevily rozpory. Na jedné ze schůzek se vyjednávači TOP 09 a ODS pohádali poté, co vedení TOP 09 vyzvalo premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, aby se vložil do jednání. Pražská ODS totiž podle vedení TOP 09 jedná ve prospěch podnikatelských skupin. Občanští demokraté obvinění označili za urážku a odešli tehdy z jednání.

Politická debata volně přesahovala rámec vymezeného času pro vysílání (zleva: Jiří Dienstbier ml., Bohuslav Svoboda a Zdeněk Tůma). | Foto: Tomáš Adamec

Ve hře tak stále zůstává koalice ODS a ČSSD. Tu například předseda pražské TOP 09 František Laudát považuje za velmi pravděpodobnou. Včera se dokonce nechal slyšet, že dává spojení s občanskými demokraty pouze pětiprocentní šanci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Kolínská ze Strany zelených a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne.

O velké koalici nepochybuje ani komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Podle něj je navíc vznik koalice ODS a ČSSD už jen otázka hodin. „Již letos v červnu, krátce po volbách do Sněmovny, jsem získal informace o tom, že se vyjednává mezi občanskými demokraty a sociálními demokraty. A že jejich společným jmenovatelem je snaha, když to jenom trochu půjde na základě výsledku komunálních voleb, TOP 09 vyšachovat do opozice,“ řekl Nováček.

Sociální demokracie se nicméně zatím k žádné z variant nevyjádřila. „Budeme si vybírat na základě toho, se kterou stranou dokážeme lépe uplatnit program sociální demokracie a samozřejmě také podle toho, zda budeme schopni v koalici tento program plnit,“ řekl člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina.

Poznamenal ale, že od TOP 09 zatím sociální demokracie žádný návrh na koalici nedostala. „Dostali jsme návrh od ODS, jejich volební program, na který jsme připravili reakci,“ dodal Karel Březina.

Martin Drtina, Václav Pešička, Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme