Kdo žije v zahraničí a chce volit do Senátu, musí se zaregistrovat. Má na to už jen pár dní

Kdo z českých občanů žije v zahraničí, ale chce na podzim volit svého senátora, musí přijet do České republiky. Ještě před tím se však musí zapsat do zvláštního seznamu voličů. Čas, kdy to musí stihnout, se krátí, lhůta vyprší v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby (ilustrační foto)

Prezidentské volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Žádost se posílá poštou, nebo ji zájemce odevzdá českému zastupitelskému úřadu v zemi, kde žije.

„Lhůta pro předání nebo doručení písemné žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským nebo konzulátním úřadem České republiky končí 28. srpna 2016,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Až poté mohou Češi žijící v zahraničí poslat ambasádě žádost o voličský průkaz.

Aby mohli odevzdat hlas pro svého senátorského kandidáta, musí voliči přijet do vlasti. Potřebují k tomu právě voličský průkaz. Pak už je jedno, jaký z volebních obvodů na území České republiky si pro hlasování vyberou.

Zároveň s volbami do jedné třetiny Senátu se konají také ty do krajských zastupitelstev, v nich ovšem čeští občané žijící v zahraničí hlasovat nemohou.

Toto hlasování se týká výhradně těch, kteří jsou zapsaní ve stálém seznamu voličů v místě svého bydliště. I v krajských volbách však mohou někteří lidé přijít s voličským průkazem.

„Volič, který nebude moci volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu voličů je zapsán, může požádat obecní úřad v místě svého trvalého pobytu o vydání voličského průkazu. Tento průkaz voliče opravňuje k tomu, aby ve dnech voleb mohl volit i v jiném volebním okrsku, ale musí to být na území kraje, kde je přihlášen k trvalému pobytu,“ vysvětluje mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková.

Volby do krajských zastupitelstev budou 7. a 8. října. Ve stejnou dobu proběhne i první kolo hlasování do Senátu, to druhé se uskuteční o týden později.

Václav Štefan, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme