KDU-ČSL kritizuje hnutí ANO. Babiš prý porušuje pravidla ve sněmovně

Koaliční rada řeší spor mezi hnutím ANO a KDU-ČSL. Na pondělní schůzku rady šli zástupci hnutí ANO s úmyslem vyjasnit si, jak si mají vykládat nedělní slova vicepremiéra za KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Podle něj politici z hnutí ANO porušují demokratické principy. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš před zasedáním koaliční rady zase prohlásil, že Jan Bartošek z KDU-ČSL a Ladislav Šincl z ČSSD byli ovlivnění hazardní lobby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Pavel Bělobrádek v České televizi řekl, že lidovcům dochází trpělivost s přístupem hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše k porušování některých demokratických pravidel ve sněmovně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O „roztržce“ mezi stranami a jednání koaliční rady mluvil Marian Jurečka, ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL, a Jan Volný, místopředseda hnutí ANO

Narážel tak na nedávná Babišova slova o tom, že si tradiční politické strany budou muset zvyknout, že se ve sněmovně nebude brát ohled na opozici. Hnutí ANO považuje Bělobrádkovu kritiku za zbytečný útok na koaličního partnera.

Podle Mariana Jurečky, ministra zemědělství a prvního místopředsedy KDU-ČSL, roztržka mezi stranami jednání koaliční rady nijak neovlivnila.

„Musím říct, že pokud jde o věcnou debatu dnešního programu jednání koaliční rady, tak toho se, řekněme roztržka, nedotkla. Tuto záležitost jsme řešili až úplně na závěr. Ty věci jsme si vyříkali, řekli jsme si vzájemné pozice, ale já bych to nedramatizoval,“ uvedl Jurečka.

Podle něj je nešťastné, že se tyto věci ventilují a sdělují přes média. Sám preferuje, aby se řešily uvnitř koalice, a nezatěžovali se tím občané.

Diskuze mimo téma

„Vysvětloval jsem slova Pavla Bělobrádka, jak zazněly, že jde o to, aby pan Babiš neříkal věci, jako že si tradiční strany mají ve sněmovně zvyknout, že nebude takový prostor dán demokratické diskuzi a podobně,“ popsal ministr zemědělství.

„Nicméně závěr debaty byl o tom, že bychom měli respektovat opozici a budeme se o to snažit. Zároveň by opozice měla být konstruktivní opozice a měla by říci své zásadní, věcné připomínky a nezatěžovat jednání sněmovny diskuzemi, které jsou mimo téma,“ dodal Jurečka.

Za pravdu mu dal i Jan Volný, místopředseda hnutí ANO. „Mluvilo se o tom ke konci, řekli jsme si, jak to vzniklo a co pro to udělat, abychom to takto neventilovali a abychom si to opravdu řešili na koaličních radách,“ řekl Volný.

Podle něj byl projev Bělobrádka vyprovokován úryvkem rozhovoru Andreje Babiše, který byl podle Volného vytržen z kontextu.

Ovlivnění hazardní lobby

Babiš navíc krátce před jednáním rady řekl o poslancích Janu Bartoškovi z KDU-ČSL a Ladislavu Šinclovi z ČSSD, že byli ovlivnění hazardní lobby. Šincl Babišovo nařčení odmítá. Pro Český rozhlas řekl, že považuje výrok za totální nesmysl.

„Já se zase nestíhám divit, kde k těm svým nesmyslům pan ministr financí dospěl. Opravdu nevím, z čeho vychází. Pan ministr je takzvaný sedmilhář, protože jsem ho usvědčil opravdu ze sedmi jeho lží a tohle je další lež,“ uvedl Šincl.

Ministr Jurečka nepřímo vyzval Andreje Babiše, aby svoje prohlášení na adresu dvou koaličních poslanců buď doložil, nebo aby se omluvil. Ani jednoho se ale zatím nedočkal.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme