Klaus žádá šéfa žalobců Zemana o prověření informací kolem amnestie

Bývalý prezident Václav Klaus požádal Nejvyšší státní zastupitelství, aby prověřilo informace o údajné korupci při amnestii z roku 2013. Žalobcům nabídl pomoc k rychlému odhalení možné trestné činnosti. Podle Nadačního fondu proti korupci prý tekly úplatky za amnestii na konto ve Švýcarsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dny USA a EU v Praze  na Žofíně, Václav Klaus

Dny USA a EU v Praze na Žofíně, Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek

Klaus jakékoliv spekulace o korupci odmítá. Podle něj je nesporné, že byl spáchaný trestný čin, a to buď přijetí úplatku, nebo křivé obvinění.

O prověření požádal exprezident dopisem šéfa žalobců Pavla Zemana. Ten potvrdil, že se Nejvyšší státní zastupitelství případem zabývá.

Média v uplynulých dnech možnost korupce při Klausově amnestii zmiňovala v souvislosti s úmrtím podnikatele Petera Kovarčíka. Policie se prý začala nedávno o Klausova dlouholetého známého zajímat kvůli kontu se stovkami milionů korun ve Švýcarsku a Nadační fond proti korupci dal peníze do souvislosti s možnou korupcí. Klaus tyto spekulace odmítá. (zdroj: ČTK)

„Dopis jsme obdrželi, podle obsahu ho vyhodnotíme a pak budeme postupovat dále,“ řekl Zeman Českému rozhlasu.

Klaus také kritizuje Nadační fond proti korupci, který kauzu před dvěma lety odstartoval dopisem adresovaným švýcarské generální prokuratuře. Šéf fondu Petr Soukenka kritiku odmítá s tím, že v poslední době nebyl v této věci nijak aktivní.

„My jsme v podstatě dva roky čekali na to, jestli někdo ze švýcarské prokuratury s tím něco bude dělat. Upřímně řečeno jsem si myslel až do okamžiku, než mě oslovily naše policejní orgány, že už je ta kauza pasé,“ uvedl Soukenka.

Amnestie, kterou Václav Klaus vyhlásil na Nový rok 2013, mimo jiné zastavila řadu kauz závažné hospodářské kriminality.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme