Klíčníci po třech letech opět odemknou komoru s korunovačními klenoty

České korunovační klenoty dnes po třech letech opustí své místo ve Svatovítské katedrále. Korunní komoru slavnostně odemkne sedm klíčníků – nejvyšších představitelů státu, církve a hlavního města Prahy. Korunu, žezlo a jablko si bude moci prohlédnout i veřejnost. U příležitosti oslav sedmistého výročí narození Karla IV. budou od neděle vystavené na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korunovační klenoty byly slavnostně vyzvednuty z Korunovační komory

Korunovační klenoty byly slavnostně vyzvednuty z Korunovační komory | Foto: Filip Jandourek

Otevírání Korunní komory budou lidé letos zřejmě sledovat nejen kvůli jejímu vzácnému obsahu, ale i kvůli nejvýše postavenému držiteli klíčů – prezidentu Miloši Zemanovi.

Na poslední otevírání komory přišel prezident Miloš Zeman z ruské ambasády, kde slavil konec druhé světové války. Na televizních záběrech bylo vidět, že vrávorá.

Podle Zemanovy tehdejší mluvčí Hany Burianové se na prezidentovi podepsala lehká viróza, se kterou bojoval několik dnů, tehdejší šéfka poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která stála poblíž hlavy státu, však měla jiný názor.

„Z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,“ naznačovala, že za nezvyklým Zemanovým chováním byl alkohol.

Hrad poprvé představí barevnou kopii busty Karla IV. Památkáři ji vytvářeli zhruba půl roku

Číst článek

Dnes se u korunovačních klenotů sejde jiná sestava. Sedm zámků od korunní komory kromě Miloše Zemana odemknou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kardinál Dominik Duka, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček (oba z ČSSD), probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta biskup Václav Malý a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„S těmi samými klíči, kterými otevírali dveře, otevřou trezor, který je v korunní komoře. V tomto trezoru je uložena koruna, žezlo, jablko ve svých pouzdrech a poduška pod korunu,“ popsal vedoucí oddělení uměleckých sbírek Správy pražského hradu Martin Herda.

Z Korunní komory se korunovační klenoty přemístí do Vladislavského sálu, kde je lidé budou moci vidět od 15. do 29. května. Vstup bude zdarma.

Korunovační klenoty - korunní komora - držitelé klíčů | Foto: Český rozhlas

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme