Koalice chce omezit dary politickým stranám, představy se ale zatím liší

Jak zprůhlednit financování politických stran? To by si měli ve středu vyjasňovat šéfové vládních stran. Novela o sdružování v politických stranách a hnutích umožní podle vládní koalice lépe čelit korupci. Úprava by měla třeba určit, kolik peněz nejvíc může člověk nebo firma věnovat politické straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD: Místopředseda Jiří Dienstbier

Sjezd ČSSD: Místopředseda Jiří Dienstbier | Foto: Filip Jandourek

Například šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier z ČSSD navrhne, aby fyzické osoby mohly politickým stranám darovat maximálně jeden milion korun.

Strop by podle něj měl být co nejnižší, aby se aspoň přiblížil běžným možnostem třeba střední třídy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci koalice by si měli ve středu vyjasňovat, jak zprůhlednit financování politických stran. Více zjišťovala Lenka Jansová

„Tak jako každý má jedním hlasem možnost rozhodovat ve volbách, tak by každý měl mít alespoň teoreticky a alespoň trochu stejnou možnost ovlivňovat politické dění i svým finančním příspěvkem. A proto podle mě by měl být zaveden relativně nízký limit na dary od fyzických osob a měly by být zcela zakázány dary od právnických osob,“ říká Dienstbier.

Pokud má totiž podle něj někdo sto firem a každá dá milion, dostane strana od jednoho majitele sto milionů. Se zákazem darů od firem ale úplně nesouhlasí hnutí ANO.

„Samozřejmě je to k debatě. Pokud jsou to transparentní firmy, které mají jasného majitele, tak v tom nevidím problém. Problém je, pokud jsou to firmy obskurní, o nichž nevíme, komu patří,“ podotýká šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Lidovci se zastropování darů politickým stranám nebrání. Není ale podle nich jisté, jestli to pomůže. Místopředseda Jan Bartošek si myslí, že by bylo účinnější třeba číslování billboardů pro volební kampaně.

„Strana by musela prokázat, kde, v jakém počtu si objednala například billboardy, a bylo by dohledatelné, že billboardy nejsou po republice placené z jiných peněz,“ navrhuje Bartošek.

Novelu, nad kterou se mají ve středu sejít koaliční politici, připravuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s legislativní radou vlády.

Měla by zavést také povinnost stran a hnutí mít transparentní účet. Finanční zprávy s přehledem příjmů a výdajů by musely zveřejňovat na internetu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme