Koalice se na snížení DPH u piva a potravin nedohodla, k tématu se má vrátit do konce února

Představitelé koaličních stran se dnes neshodli na přeřazení točeného piva nebo potravin do snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Oznámil to předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Rada by se k tématu podle něj měla vrátit do konce února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že chce na koaliční radě jednat o přeřazení točeného piva a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích do druhé snížené sazby DPH. Podle něj to má pomoci podnikatelům vyrovnat se s vyššími náklady v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci koalice se zatím nedohodli o přesunutí točeného piva do nižší sazby DPH. Mluvili o tom místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jaroslav Klaška z KDU-ČSL a předseda hospodářského výboru Ivan Pilný za ANO

ČR má v současnosti tři sazby DPH - základní sazbu 21 procent, sníženou sazbu 15 procent a druhou sníženou sazbu 10 procent.

Vládní partneři hnutí ANO, lidovci a sociální demokraté, se k tomu ovšem postavili skepticky a uvedli, že jsou ochotni diskutovat o snížení DPH u potravin. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nebrání ani přesunu dalších položek do nižší sazby.

Opozice považuje Babišův záměr za populismus a začátek předvolební kampaně.

Sněmovna by měla hlasovat o zavedení elektronické evidence tržeb ve středu 10. února. Na konci ledna to prosadila v dolní komoře koalice. Podle představitelů TOP 09 a ODS byl tento krok protizákonný.

'Nesystémovvý krok'

„Názory jsou různé. Osobně to považuji za ne úplně promyšlený, možná trochu unáhlený návrh. Argumentů padalo hodně. Například, že by stálo za to, nehýbat s daňovým systémem. Ne každý z restauratérů je plátcem DPH. Dále to není v souladu s akčním plánem boje proti alkoholismu,“ říká místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jaroslav Klaška z KDU-ČSL.

„Nevím, jestli je moudré a vhodné začínat se změnami daní zrovna od piva. Pivo nicméně asi nezlevní. Pokud se bavit o dalším snižování DPH, protože v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb už ke snížení došlo z 21 procent na 15 procent, budeme se spíše bavit o základních potravinách, zdravích potravinách. Začínat od piva je trochu zvláštní. Proč ne u pitné vody?“ dodává Klaška.

„Nemyslím si, že je to systémový krok. Je to určitý krok, který by měl skončit s obstrukcemi opozice ve sněmovně, které se týkají elektronické evidence tržeb. Neobával bych se zvýšení spotřeby piva. Většina hospodských si vylepší svůj rozpočet a na ceně piva se to nepromítne,“ uvádí předseda hospodářského výboru Ivan Pilný za ANO.

Podle něj by měly být zahájeny diskuse nad tím, jak by měly systémově vypadat sazby DPH.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme