Koalice se sejde kvůli skandálu na ministerstvu životního prostředí

Zástupci koalice se mají odpoledne sejít kvůli skandálu na ministerstvu životního prostředí. O co nejrychlejší setkání požádaly premiéra a předsedu ODS Petra Nečase Věci veřejné poté, co ČSSD oznámila, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Nejmenší koaliční strana chce od předsedy vlády slyšet, co o možné korupci ve Fondu životního prostředí ví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vážná debata vládní koalice ve Sněmovně.

Vážná debata vládní koalice ve Sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec

„My si musíme vyříkat některé věci, pak je řekneme poslaneckému klubu a pak budeme hlasovat. Rozhodně nepřicházíme s tím, že rozbijeme koalici. Pokud by ale policie tu věc řádně nevyšetřovala, potom my ve vládě, která nevyšetřuje korupci být nechceme,“ řekl předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„My bychom byli velmi nespokojeni, kdyby policie tuto kauzu nevyšetřila. Jestli mají lidé věřit tomu, že to je vláda boje proti korupci, tak musí vidět, že nebojujeme proti korupci jen ústy,“ dodal předseda Věcí veřejných.

Premiér doufá, že vztahy v koalici se po schůzce uklidní: „Koaliční partnery chci po návratu z Bruselu seznámit se svým stanoviskem a vysvětlit jim některé otázky objevující se v médiích. Chápu jejich znepokojení. Pevně však věřím, že tyto otázky budou přesvědčivě zodpovězeny, což povede k uklidnění současné zjitřené situace.“

Ministr práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromír Drábek má za to, že situace je záležitostí ODS. Zdůraznil, že Nečas má jeho plnou důvěru:

„Myslím si, že je to skutečně záležitost premiéra, aby situaci pečlivě vyhodnotil. Premiér má mojí plnou důvěru. Předpokládám, že nebude posuzovat podle jednoho novinového článku, ale vyžádá si více zdrojů informací.“

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z Věcí veřejných ujistila, že strana nechce koalici destabilizovat:

„Nevidím v tuto chvíli důvod, proč bychom hlasovali pro nedůvěru vládě. Jsme koaličním partnerem. Na druhou stranu i když je to do značné míry vnitřní záležitost ODS, tato kauza se dotýká celé vlády,“ řekla Klasnová.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Ondřej Houska, Jan Piroch, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme