Koalice podpoří kurzarbeit i zákon o prokazování původu majetku

Vedení všech tří koaličních stran se na večerním jednání shodlo na zavedení takzvaného kurzarbeitu, tedy státní podpoře firmám v ekonomických potížích. Chtějí tak pomoci podnikům, které musí propouštět kvůli ekonomické krizi nebo vzájemným sankcím mezi Evropskou unií a Ruskem. Koaliční rada se také dohodla na návrhu zákona o prokazování původu majetku. Rozdílová částka, při které bude možné majetek prověřit, se sníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Ve výjimečných situacích, kdy jsou podniky postiženy, by byla mzda 60 procent. Čtyřicet procent by platil zaměstnavatel a dvacet procent stát,“ popsal princip kurzarbeitu šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Vláda bude vycházet z návrhu ministerstva práce a sociálních věcí. Chce si ale ještě nechat vypracovat studii zahraničních zemí, kde tento systém funguje.

„Paní ministryně Marksová má za úkol podrobně zmapovat úpravu v Rakousku a Německu tak, abychom se mohli inspirovat,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Někteří ekonomové ale upozorňují na to, že kurzarbeit má i svá negativa. Například hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda zmiňuje, že kurzarbeit můžou zneužít podniky, které mají spíš strukturální problém. A sankce údajně spadají spíš do této kategorie.

Šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník zas ukazuje na to, že tento způsob řešení nezaměstnanosti je spíš kontraproduktivní, protože nenutí firmy snižovat náklady a zefektivňovat svou výrobu. Naopak podle něj zatěžuje státní rozpočet.

Prokazování původu majetku od 2016

Koalice se na večerním jednání také dohodla, že u zákona o prokazování původu majetku se změní rozdílová částka, u které bude možné majetek prověřit. Z deseti milionů korun se sníží na pět.

„1. ledna 2016 by konečně naše legislativa po 25 letech měla mít úpravu, která bude řešit prokazování původu majetku. Je to režim, který je v celé řadě evropských zemí. Hlavním cílem zákona je prevence a zavedení přísnějších pravidel do fungování daňové správy,“ vysvětlil premiér Sobotka.

Tato norma je potřeba, ale je důležité ji citlivě nastavit, přibližuje místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj bude u tohoto návrhu podstatné připomínkové řízení.

„Aby skutečně těm, kteří k majetku přišli nepoctivě, byl majetek zdaněn, potažmo sankcionován. Na druhou stranu je velmi důležité nastavit to citlivě tak, aby nedocházelo k šikaně bohatých lidí tohoto státu ze strany finančních úřadů, například na základě udání,“ vysvětlil Bartošek.

Lenka Jansová, Zuzana Petráňová, Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme