Koalice výrazně pokročila k dohodě o evidenci tržeb

Česko je o krok blíž k elektronické evidenci tržeb. Vedení vládních stran se výrazně přiblížilo k dohodě. Lidovci ještě chtějí počkat na paragrafové znění. To je výsledek odpolední koaliční rady v pražské Strakově akademii. V první fázi by se měly změny týkat obchodníků a pak i dalších skupin podnikatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO řekl, že by systém měl začít fungovat spíš v únoru než v lednu příštího roku. Podnikatele to podle něj nebude stát moc peněz. „Kdo má mobil, tak stačí, když si pronajme nějakou menší tiskárničku, což může stát 100 korun měsíčně,“ odhadl Babiš.

Lidovci dostali odpovědi na větší část svých otázek. Podle místopředsedy Jana Bartoška je důležité, že se vyjasnilo, kdo bude udělovat výjimky. „Bude to rozhodnutím vlády, nebude to na ministerstvu financí,“ řekl Českému rozhlasu Bartošek.

Pokud budou lidovecké připomínky zohledněny i v paragrafovém znění, lidovci zákon, který by mohl jít na vládu za dva až tři týdny, podpoří.

Shoda v obecné rovině

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes hovořil o nalezení shody v obecné rovině. „Výsledek byl, že práce na zákonu může pokračovat s tím, že lidová strana zřejmě ještě bude čekat na paragrafové znění,“ uvedl. Lidovecký šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek výsledky jednání hodnotil jako značný posun.

Koalice stále - i přes avizované obstrukce opozice - počítá se zavedením elektronické evidence tržeb začátkem příštího roku. V první fázi se má týkat obchodníků a posléze i dalších skupin podnikatelů. Seznam podnikatelů, kterých se evidence bude týkat, bude stanovovat vládní nařízení, nikoliv jen vyhláška ministerstva financí.

„My počítáme, že to budou řádově stokoruny měsíčně, které zatíží podnikatele,“ uvedl Faltýnek k tomu, jak zákon pocítí podnikatelé. Babiš, který dnes hovořil o dohodě na principu, chce kvůli evidenci ještě v Česku uspořádat konferenci s ministrem financí Chorvatska, kde už systém funguje.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Jednotlivá odvětví se k ní mají připojovat postupně.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme