Koaliční rada bude se zástupci odborů, lékařů a krajů řešit odchody lékařů a sester

Z českých nemocnic odcházejí zdravotníci. Vadí jim, že jsou za svou práci málo placení. Situaci řeší už i vláda. Hledá, kde vzít peníze na vyšší platy pro lékaře a sestry. Dnes se kvůli tomu sejdou koaliční špičky se zástupci odborů, lékařské komory a krajů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol.

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol. | Foto: Filip Jandourek

S akutním nedostatkem lékařů a sester se potýká například i Fakultní nemocnice v Plzni. Sester chybí víc než lékařů. Nové zaměstnance z Ukrajiny ale po vzoru některých krajských nemocnic zatím hledat nebude.

„Současný nedostatek sester budeme řešit nově příchozími z řad absolventů. Vedení nemocnice pořádalo den otevřených dveří pro zájemce o zaměstnání na pozici všeobecná sestra,“ říká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli odchodům zdravotníků z nemocnic se sejdou koaliční špičky se zástupci odborů, lékařské komory a krajů. Natáčela Jana Čermáková

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela je nutné hlavně najít způsob, jak zdravotníkům v odchodech zabránit:

„Já si myslím, že hlavní cíl je vyřešit ten největší problém ve zdravotnictví, a to je zoufalá personální situace v českých nemocnicích. Posunuli jsme se v tom, že dnes už nikdo nepochybuje o tom, že situace je vážná. Teď jde jen o to, začít ji urychleně řešit.“

ČSSD chce od příštího roku zvýšit ve zdravotnictví platy. Ve státním rozpočtu je kvůli tomu třeba najít tři a půl miliardy korun navíc.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD plánuje náklady pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce, tedy za děti a seniory. Definitivně se na tom ale vláda ještě nedohodla.

„Personální situace nemocnic v celé republice není nikterak dobrá. Paradoxně větší problémy začínáme mít se středním zdravotním personálem,“ uvádí hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek z ČSSD, který bude na dnešním koaličním jednání za kraje.

Česká lékařská komora navrhuje zavést například zdravotní daň na tabák a alkohol.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme