Kočičí zápach z Česka budou řešit český a saský ministr životního prostředí

Český a saský ministr životního prostředí se sejdou kvůli zápachu z českých továren. Němci ze saské části Krušných hor si stěžují, že jim připomíná kočičí výkaly. Bolí je prý kvůli tomu hlava a mají dýchací potíže. České ministerstvo životního prostředí tvrdí, že pracuje na lepší spolupráci obou stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází | Foto: Pavel Polák

„Přenos informací od stížnosti z německé strany na českou trvá až pět dní. My se budeme snažit zásadně zkrátit lhůtu, aby české úřady i podniky mohly reagovat s cílem zjistit původce zápachu v závislosti na aktuálních meteorologických a technických podmínkách,“ řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Podle odhadu německých občanských sdružení postihuje páchnoucí vzduch z Čech na 40 tisíc lidí. Letošní zimu už Česká inspekce životního prostředí obdržela z německé strany 13 stížností.

„Místní tomu říkají česká mlha nebo český vzduch. Lidé si stěžují, řada z nich má zdravotní problémy,“ říká Hartmut Tanneberger z občanského sdružení, které prosazuje čistý vzduch v německém Krušnohoří.

Němci za Krušnými horami si stěžují na zápach z českých továren

Číst článek

Lidé v německém příhraničí v Krušných horách si na zapáchající vzduch z Česka stěžují už několik let. Stížnosti ani petice u Evropského parlamentu ale jejich problém zatím nevyřešily. Hlavně proto, že emise českých škodlivin se drží v povolených limitech.

Ačkoliv se experti ze Saska i z české strany už pokoušeli zjistit, odkud podivný pach připomínající kočičí výkaly pochází, doposud žádného původce nezjistili, a tedy ani nepotvrdili, že pochází z české strany.

Ľubomír Smatana, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme