Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček získal ocenění za celoživotní přínos

Novinářskou Cenu Opus Vitae letos získal komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Porota uznala hlavně to, že od listopadu 1989 výstižně, břitce, ale vždy noblesně a se smyslem pro historický přesah glosuje nejdůležitější události nejnovějších českých dějin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nováček

Petr Nováček | Foto: Karel Šanda

„Tahle cena Nadace Českého literárního fondu, které samozřejmě za cenu děkuji, mi ale připadá jako na cestu do hrobu. Opus Vitae je životní dílo, takže já bych si z toho vybral, že to někdo má za to, že už tady dlouho nebude otravovat,“ komentoval ocenění s typickým humorem Petr Nováček.

Za cenu je podle svých slov vděčný, ale zároveň říká že, se stále cítí jako novinářský mladík, který se má co učit. Média se totiž podle něj hodně změnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček získal ocenění za celoživotní přínos

„Co způsobil rozvoj internetu, taková ta klipovitá sdělení, televize jako u nás ČT24, to je prostě lavina,“ podotkl Petr Nováček.

Radost z ocenění má samozřejmě i Český rozhlas, respektive šéf Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

„Hlavně doufám, že to, že si zaslouží tu cenu, bude ještě hodně dlouho dokazovat ve vysílání Českého rozhlasu. Ta kombinace fundovanosti, ale zároveň schopnosti všechno podat lidsky, srozumitelně, se skvělou češtinou, s osobitým humorem, s osobitými postřehy, je unikátní a je velkým vzorem pro další lidi v Českém rozhlase,“ vyzdvihl.

Prezident Miloš Zeman, Petr Nováček a Jan Pokorný | Foto: Khalil Baalbaki

V Českém rozhlase Petr Nováček působí už od konce devadesátých let. Komentuje vnitropolitické události, které souvisejí s politickými stranami i ústavními a jinými institucemi.

Sám říká, že už jako kluk poslouchal nejen „velezrádné vysílačky", ale i úžasné a nekonečné projevy soudruha Antonína Novotného. Posléze si začal ukládat některé noviny a časopisy s články politického obsahu.

Své majitele už znají i další novinářská ocenění za rok 2014. Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let, se stali Tomáš Brolík z Respektu a Daniel Stach z České televize.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme