Komunální výsledky potvrzují naši práci, tvrdí Liška

Strana zelených přivítala výsledky komunálních voleb, především magistrátů Prahy a Brna. V obou městech by měla strana překročit pětiprocentní hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Ondřej Liška, předseda Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec

„Naším hlavním cílem bylo potvrdit, že zelení jsou relevantní politická síla, se kterou je potřeba příští čtyři roky v komunální politice počítat. Podařil se nám návrat,“ upozorňuje předseda strany Ondřej Liška.

Na příkladu Brna, které považuje za dlouhodobý prubířský kámen zelené politiky, ukazuje, že se práce jeho strany vyplatila. „Zde naštěstí nedošlo k podrazu jako v Praze, kde ODS změnila velikost volebních obvodů, takže výsledky lze porovnávat s rokem 2006. Potvrdilo se, že tam, kde zelení po čtyři roky pracovali, se podpora neztratila,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Strany zelených reaguje krátce po 19. hodině na průběžné výsledky voleb. Ptá se redaktor Jan Herget a ze studia Martin Veselovský a Petr Nováček

Důležité pro vnitřní naladění strany jsou podle Lišky dílčí výsledky v komunálních volbách. Spokojenost projevuje se situací v Chomutově, kde koalice Sdružení pro Chomutov vedená Přemyslem Rabasem porazila současnou primátorku Ivanu Řápkovou z ODS.

Na adresu mladších politických stran vzkazuje: „Každá demokracie roste odspodu a pokud někdo buduje stranu jako marketingový produkt seshora, boží mlýny domelou a vrátí se to.“ Poukazuje na některé neúspěchy Věcí veřejných, ale i TOP 09 v komunálních volbách navzdory vloženým finančním prostředkům.

Komunální volby jsou podle Lišky zkouškou pro ty, kteří by chtěli kandidovat za měsíc do vedení Strany zelených na sjezdu. Ti, kteří uspěli, mají šanci vést stranu v příštím období. „Tak, abychom se vrátili v příštích evropských a parlamentních volbách se solidním základem, s pevnou, ale rozmanitou strukturou a zkušenými osobnostmi,“ upřesňuje.

„Zelení mají jasnou, nezaměnitelnou značku. Musí posilovat svoji identitu ekologicky a sociálně citlivé strany, ale také strany liberální,“ zdůrazňuje Liška. To je předpoklad pro spolupráci s ostatními liberálními stranami politického středu, tak jako nyní se SNK-ED.

Poslouchejte volební vysílání Radiožurnálu

Petr Nováček, Martin Veselovský, Jan Herget, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme