Koncert Znovu 89 se blíží, na Václavském náměstí už roste pódium

Na Václavském náměstí v Praze začaly přípravy na zítřejší koncert Českého rozhlasu Znovu 89. Vyrůstá tady pódium. Hudební vystoupení řady umělců připomene události listopadové sametové revoluce. Vstup na akci je zdarma, celý koncert bude živě od 18 hodin vysílat Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pódia pro koncert Znovu 89 na Václavském náměstí

Stavba pódia pro koncert Znovu 89 na Václavském náměstí | Foto: Miloslav Hamřík

Osm kamionů s lešením, osvětlením a další technikou. Tak to dnes vypadá na Václavském náměstí.

Přípravy na zítřejší koncert začaly už dopoledne a neobešly se bez problémů. „V první řadě musíme odparkovat tady auta, který v tom záboru stále stojí, aby nám sem najely kamiony s těžkou technikou,“ popisuje produkční Jana Heřmánková.

Ještě dnes by tak ve středu náměstí mělo vyrůst celé pódium. Na rozdíl od ostatních akcí, které se na náměstí konají, bude pódium stát obráceně, tedy směrem k Národnímu muzeu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Václavském náměstí v Praze začaly přípravy na Znovu 89. Natáčela tam reportérka Zuzana Švejdová

Konstrukci vážící několik tun staví desítky lidí a odhadují, že skončí až o půlnoci. „Dneska stavíme podium, střechu a světla. Široké bude nějakých 28 metrů, vysoké asi deset metrů. Doufejme, že ve dvanáct hodin skončíme,“ říká Jana Heřmánková.

Přípravy budou pokračovat i zítra, na řadu přijdou především zvukové a kamerové zkoušky. Samotný koncert pak odstartuje v 18 hodin. Vystoupí například Aneta Langerová, Dan Bárta, Lenka Dusilová nebo třeba Michal Prokop s písničkami z legendární desky Kolej Yesterday.

„To byla třaskavá směs, prostě namíchaná. A teď ona se ještě trefila přesně do té správný doby, kdy se režim tak jako maliličko začínal viklat, ale ještě u nás bylo jako docela tuho,“ vzpomíná Michal Prokop.

Večerem bude provázet moderátorka Lucie Výborná spolu s Michalem Horáčkem, pro kterého je vystoupení zásadní.

„Já se tam postavím s pocity blaženými, protože ty listopadové dny na Václavském náměstí a později na Letenské pláni to bylo něco tak zvláštního, že se to navždy do mě zapsalo. Tou vírou v to, že teď se konečně po těch desetiletí může něco zásadně změnit,“ svěřil se Michal Horáček.

Znovu89

Podle odhadů organizátorů dorazí na koncert stovky lidí, přestože očekávání byla skromnější, jak popisuje za organizátory Jiří Hopp.

„Ze začátku to vypadalo, že to bude taková normální sešlost. Postupně jak vidím lajky na internetu a jiné věci, tak z toho mám trošku lokační hrůzu. Když jsme byli na dopravní policii, tak se tam dokonce řešilo, jestli nám lidé nevlezou do magistrály. Já doufám, že ne.“

Kvůli přípravám je proto už ode dneška omezený provoz na Václavském náměstí a zítra řidiči už náměstím neprojedou vůbec.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme