Končí nejznámější hlas Policejního prezidia, šéfka mluvčích Jana Macalíková

Nejznámější tvář, která v médiích zastupovala Policejní prezidium, odchází. Vedoucí oddělení tisku a prevence Jana Macalíková informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu potvrdila. Končí prý na vlastní žádost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Macalíková

Jana Macalíková | Foto: Policie ČR

„Je to pravda, končím k 31. říjnu 2016,“ napsala Macalíková. Její jméno se v poslední době objevilo v souvislosti se žádosti datového novináře Českého rozhlasu Jana Cibulky. Ten chtěl poskytnout podrobné informace o všech trestných činech za posledních pět let jako podklad pro mapu kriminality.

Policie mu však odpověděla, že kvůli enormní administrativní zátěži by ho to přišlo na 25 milionů. Ústy Macalíkové se pak snažila vysvětlit, proč nemůže jinde ve světě běžně dostupné údaje poskytnout zdarma. Policie by prý musela posoudit každý z 1 543 485 trestných činů, aby ochránila osoby, jichž se kauzy týkají. To by prý její práci ochromilo a proto je podle ní částka přiměřená.

Policie vysvětluje, proč chtěla 25 milionů za data: zaměstnala by prý bývalé policisty

Číst článek

Macalíková však odmítá, že odchází kvůli Cibulkově žádosti. „V žádném případě, o ukončení jsem požádala o dost dříve, v srpnu. Faktorů je více. Nejpodstatnější je, že se mi změnily podmínky v rodině,“ uvedla. Samo Policejní prezidium její odchod ani případného nástupce nekomentuje. „Podle mých informací vám kolegyně Macalíková již odpověděla,“ reagovala pouze tisková mluvčí Markéta Janovská.

Jde tak o druhý odchod z vedení Policejního prezidia za krátkou dobu. Tento týden ohlásil konec i architekt policejní reorganizace Zdeněk Laube, náměstek policejního prezidenta pro kriminální policii. Důvodem jsou dlouhodobé zdravotní problémy. Laube by měl dál působit jako poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme