Konec prázdnin bez výplaty. Smlouvy s učiteli na školní rok zakázal zákon

Místo na úřad práce teď o prázdninách míří někteří učitelé na dovolenou. Letos vůbec poprvé totiž mají smlouvy na rok, a ne jen na deset měsíců. Změnu zavedla novela zákona o pedagogických pracovnících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třídní učitelka chválí své žáky

Třídní učitelka chválí své žáky | Foto: Tomáš Adamec

„V předchozích dvou letech jsem měla vždycky smlouvu pouze na deset měsíců. Čili o prázdninách jsem musela na pracovní úřad a byl to velký problém, hlavně skrz finance,“ popisuje pětadvacetiletá učitelka Kateřina Horná.

Aby si o prázdninách trochu přivydělala, doučovala němčinu. „Co se týče financí od státu, neměla jsem údajně nárok na nic, protože jsem neměla odpracovaných v kuse 12 měsíců,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noví učitelé musí pracovní smlouvy dostávat alespoň na rok. Co znamená změna zákona v praxi, zjišťovala Pavla Lioliasová

Letos poprvé ale dostane mladá učitelka za červenec a srpen výplatu. Na konci školního roku totiž podepsala smlouvu na dobu neurčitou. Smlouvy na deset měsíců zakázala novela zákona o pedagogických pracovnících.

Nově musí mít učitelé smlouvu minimálně na rok. Podle šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka to ale ředitelům škol komplikuje rozhodování, jestli si nového učitele ve škole nechat.

„Jsme v situaci, že na konci prázdnin musíme přijmout člověka na 12 měsíců s tím, že nevíme, jakým bude učitelem, jestli bude učit dobře, jak to bude fungovat. Má sice tříměsíční zkušební lhůtu, ale pak někdy v říjnu, v listopadu už musíte důkladně zvažovat, pokud výuka není stoprocentní, zda budete mít zaměstnaného člověka, se kterým byste se za normálních okolností rozešla, nebo zda dokážete sehnat adekvátní náhradu uprostřed školního roku,“ popisuje Zajíček.

Prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová zdůrazňuje, že se novela zákona nově týká také asistentů pedagogů. Právě u nich podle ní může dojít ke komplikacím.

„Asistenty pedagogů můžeme nabírat častěji, třeba i v průběhu roku, kdežto učitele zpravidla nabíráme na začátku školního roku, většinou na poslední týden v květnu. I tam je ta roční doba, takže to může působit problémy. Ale s tím už si musí poradit ředitel školy,“ říká Stýblová.

Učitelé podle odborů nepřicházeli jen o platy

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelé škol musí kvůli novele zákona o pedagogických pracovnících s učiteli nově uzavírat smlouvy alespoň na celý kalendářní rok. O změnách mluvila prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová

O změnu zákona několik let usilovaly školské odbory. Pracovní smlouvy na dobu určitou se totiž můžou opakovat podle zákoníku práce třikrát po sobě. Zhruba jeden a půl platu, po odečtení dovolené, není to jediné, o co učitelé přicházeli.

„Tím, že je zaměstnán na dobu určitou, má už především problémy s hypotékou nebo s půjčkou. Další věc je, že se mu krátí dovolená, dále se mu za dva měsíce, kdy nepracuje, prodlužuje odchod do důchodu. A takových příkladů bychom našli ještě víc,“ vysvětlila už dřív místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Pedagogové bez smlouvy zvyšovali nezaměstnanost

Právě kvůli pedagogickým pracovníkům, kteří šli každé prázdniny na úřad práce, třeba loni v letních měsících mírně vzrostla nezaměstnanost.

„Zatímco v červnu loňského roku se na úřadu práce nově zaevidovalo 418 pedagogických pracovníků, v červenci jich bylo už 3846. V září pak počet nově příchozích uchazečů z těchto profesí klesl na 524,“ vypočítává mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Nové smlouvy minimálně na rok budou řešit ředitelé většinou na konci letošních prázdnin. Podle šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka jsou na to školy připravené. „Poté, co byla novela schválena, jsme se už tímto problémem nezabývali, protože to v podstatě žádné řešení nemá. Takže v tuto chvíli kolegové stejně jako já respektují platnou legislativu,“ uzavřel Zajíček.

Podle odhadu ministerstva školství se problém s uzavíráním smluv na období školního roku může týkat až čtyř tisíc učitelů.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme