Konkrétní nabídku k výkupu jsme od státu nikdy nedostali, tvrdí vlastník vepřína v Letech

O budoucnosti vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, se diskutuje už téměř 20 let. Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL v srpnu prohlásil, že je vláda blízko dohodě o odkoupení. Podle společnosti Agpi, vlastníka vepřína v Letech, ale zatím nedostali ze strany státu konkrétní nabídku. Potvrdil to v rozhovoru pro Český rozhlas místopředseda představenstva společnosti Jan Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo Lety u Písku

Pietní místo Lety u Písku | Foto: Český rozhlas

Už s vámi někdo jednal o konkrétních podmínkách prodeje vepřína?

Zatím jsme do takové fáze jednání nedospěli. Do této doby bylo několik setkání s pány ministry, zatím to byly informativní schůzky, kdy se nedostalo na žádné konkrétní záležitosti. O vykoupení se vůbec nehovořilo.

Dienstbier: Vláda preferuje vykoupení vepřína v Letech, majitelé chtějí výstavbu nového

Číst článek

Máte představu, za jakých okolností byste byli ochotni vepřín prodat? Nebo preferujete možnost výměny za jiný objekt vhodný pro chov prasat?

Od samého počátku jsme preferovali výměnu jednoho objektu za jiný, abychom mohli ve své činnosti pokračovat. V současné době jsou na stole dvě varianty – ta, o které jsem teď hovořil jako verze A, anebo vykoupení jako možnost B. Co víme, tak druhou variantu by preferovala vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech s vepřínem v Letech mluvil místopředseda společnosti Agpi Jan Čech

Proč myslíte, že zatím nepadla konkrétní nabídka ze strany státu?

Jednání probíhají intenzivně více než 18 let. O problematice se hovoří samozřejmě už od roku 1995, kdy v Letech bylo otevřeno pamětní místo, ale intenzivně se o tom začalo hovořit až o tři roky později. Žádná vláda ani její zástupci nikdy nenabídli naší společnosti konkrétní nabídku a my jsme také žádnou nepožadovali, i když se to ve sdělovacích prostředcích hemžilo různými částkami.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD potvrzuje, že k dohodě zatím nedošlo a že se k vyřešení problému s vepřínem v Letech nabízejí dvě možnosti. Podle něj diskuse mezi státem a vlastníkem vepřína nevázne a má určitý postup.

Vy ale jistě musíte mít představu, kolik byste za to případně chtěli.

Ne, zatím jsme tak daleko nedošli, protože nebylo uzavřeno, jestli se půjde cestou A, nebo B - to znamená, zda by se stěhoval celý náš provoz na jiné místo, nebo by došlo k vykoupení. Dál jsme zatím nepokročili.

Objevil se případně nějaký soukromý zájemce o koupi vepřína?

Ne.

Můžete říct, o čem konkrétně jste včera jednali s ministrem financí Andrejem Babišem?

Pan ministr mě pozval na schůzku, chtěl se seznámit s problematikou vývoje celé kauzy. O výkupu nebo částce jsme se ale nebavili. Schůzka byla velmi krátká.

Vláda vyřeší do příštího podzimu problém vepřína v Letech, slíbil ministr Herman

Číst článek

Od ledna s vámi měli zástupci vlády vést pět jednání. Posunuli jste se někam?

Zatím k posunu nikam nedošlo. Došlo pouze na to, že bylo dohodnuto, že by vláda zajistila - a pokud vím, zatím se ještě nezačalo - odhad hodnoty areálu. Proto došlo včera na jednání vlády k odtajnění. Dále jsme se jako zástupci společnosti domluvili, že bychom se podívali na hodnotu nového objektu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme