Kontroverzní aplikace Uber působí v Česku rok. Taxikáři ji nemohou přijít na jméno

Aplikace pro mobilní telefony Uber je nově dostupná i na Slovensku. Bratislava se tak zařadí mezi dvě stovky měst, ve kterých už společnost službu provozuje. Před rokem začala fungovat i v Česku. Za tu dobu se zaregistrovaly tisíce řidičů. Služba funguje jako alternativa ke klasickým taxislužbám. V některých státech, jako je třeba Francie nebo Německo, ale stále vyvolává protesty. I v Česku čelí kritice ze strany klasických taxikářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

Více nebo méně často, taxi někdy využívá skoro každý. A Pražané stále víc přicházejí na chuť i alternativní službě Uber. Službu zároveň vyhledávají cizinci, kteří tvoří asi třetinu všech zákazníků, potvrzuje Barbora Polachová, marketingová manažerka pražského Uberu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aplikace Uber působí na českém trhu již rok. Natáčela o ní Zuzana Petráňová

„Aplikace je kromě své transparentnosti a jednoduchosti dostupná ve více než 330 městech v 59 zemích po celém světě. Turisté ji používají zejména proto, že je v jejich jazyce,“ říká Polachová.

V Česku v současné době fungují dvě varianty služby - dražší UberBlack s profesionálními řidiči a levnější UberPop, který podle firmy funguje na principu spolujízdy. Pražští taxikáři mobilní kontroverzní aplikaci kritizují.

„Ve chvíli, kdy bude zprostředkovávat práci řidičům, kteří nemají v pořádku doklady, za taxikáře se jen vydávají, tak to asi v pořádku není. Pak to bude stejné jako překupník, který překupuje kradené zboží,“ říká předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman.

Taxikářům v Česku i ve světě vadí, že Uber nabízí prakticky stejné služby, ale nepodléhá tak přísné legislativě jako klasické taxi.

Evropská města s působností alternativní taxislužby Uber | Foto: Český rozhlas

Například v Německu aplikaci úřady zakázaly, protože podle soudu představuje nekalou konkurenci pro běžné taxikáře.

Podle ministerstva dopravy ale samotný Uber v Česku žádné zákony neporušuje. Je ovšem problém, že legislativu nedodržují řidiči, kteří pro firmu jezdí. Ministerstvo dopravy proto vyzvalo úřady k intenivnějším kontrolám, potvrzuje mluvčí resortu Zdeněk Neusar:

„Poslali jsme na pražský magistrát, na ministerstvo práce a sociálních věcí a oblastní inspektorát práce podnět, protože máme podezření na porušování pracovněprávních předpisů. Čekáme, že budou v tomto směru prováděny nějaké kontroly.“

Na český trh nedávno vstoupila taky mobilní aplikace ze Slovenska s názvem HopIn. Kromě toho se do Česka chystá taky estonská firma Taxify nebo francouzská společnost Blablacar.

Uber | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme