Konvička odmítá, že by odpůrci islámu na Staroměstském náměstí vyděsili turisty

Policie se dál zabývá nedělní protiislámskou demonstrací. Aktivista Martin Konvička přijel na Staroměstské náměstí na velbloudu v doprovodu mužů v černých hábitech s vlajkou Islámského státu. Součástí řádně ohlášené akce byla i scénka, kde se střílelo z airsoftových zbraní. Magistrát a policie rozhodli po střelbě o ukončení akce, protože vystoupení děsilo zahraniční turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

„Ze Staroměstského náměstí utíkali směrem do Kaprovy ulice, jako k vodě,“ popisuje událost na Staroměstském náměstí svědek Jan Pour.

Martin Konvička tvrdí, že vyděšené turisty při vystoupení neviděl. A zároveň prý ani nenašel nikde fotografie nebo videa s utíkajícími lidmi. „Projíždím videa, hledám fotografie, je toho po internetu spousta, ale nevidím vyděšené turisty. Přitom tam byly stovky nebo tisíce lidí s fotoaparáty a kamerami,“ tvrdí Konvička.

Incidentem se zabývá policie. Původně měla podezření na šíření poplašné zprávy. „V tuto chvíli celou událost vyšetřujeme pro podezření z trestného činu výtržnictví,“ řekl k případu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podezření ze šíření poplašné zprávy ještě kriminalisté zcela nevyloučili.

Shromáždění se nepovolují, pouze oznamují

Pražský magistrát v tiskové zprávě píše, že jednání aktérů shromáždění s názvem „Obsazení Prahy – akce na podporu demokracie“, které oznámil svolavatel Martin Vítek a které vyvolalo mezi turisty paniku, důrazně odsuzuje.

Úřad zároveň uvádí, že úředníci věděli, že na akci pořádané Iniciativou Martina Konvičky půjde o divadelní představení s příjezdem herců vojáků, podrobnosti ale neznali. Zakázat proto shromáždění nemohli, vyzvali ale k jeho ukončení.

„Úředníci magistrátu znali pouze základní rámec akce. Pokud by z oznámení bylo jasné, že by shromáždění mohlo vyvolat násilí nebo mohlo ohrozit skupinu obyvatel, shromáždění by magistrát zakázal. Z oznámení tyto skutečnosti však nebyly patrné,“ uvádí magistrát ve zprávě.

Úřad veřejná shromáždění nepovoluje, jejich svolavatelé mají ale povinnost akci pět dní dopředu oznámit s tím, že musí informovat o svolavateli a místě, o účelu setkání, časech začátku a ukončení, odhadovaném počet účastníků a pořadatelů.

„Vybraných akcí se účastní zpravidla jeden až čtyři úředníci magistrátu, kteří mají pravomoc shromáždění rozpustit, nebo dát pokyn policii k zákroku směřujícímu k rozpuštění. V případě nedělního shromáždění úředníci vyzvali svolavatele k ukončení akce okamžitě, jakmile jednání účastníků začalo způsobovat paniku a naplňovalo znaky možného ohrožení skupiny obyvatel,“ uvádí magistrát.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme