Kožních nádorů přibývá. Znaménka lékaři vyšetří ve Stanu proti melanomu

Dvoudenní preventivní akce ‚Stan proti melanomu‘ odstartovala dnes v deset dopoledne na Václavském náměstí v Praze. Dermatologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyrazili za svými pacienty do ulic už podeváté. O vyšetření problematických znamének ve Stanu proti melanomu bývá velký zájem, a tak bude příchozím k dispozici šest ordinací a sedm lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stan proti melanomu na Václavském náměstí

Stan proti melanomu na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

„Po desáté hodině stála fronta od Opletalovy ulice až téměř k soše svatého Václava. Odhadem tu bylo 200 lidí. Teď je fronta ještě delší, řekla bych, že se zdvojnásobila,“ hlásí z místa reportérka ČRo Andrea Skalická a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvoudenní preventivní akce ‚Stan proti melanomu‘ odstartovala dnes v deset dopoledne na Václavském náměstí v Praze. Více od Andrey Skalické

„Dermatologové zkontrolovali asi 400 pacientů. Nejnebezpečnější kožní nádor melanom objevili u jednoho z nich. Časté jsou i nálezy méně nebezpečných nádorů – bazaliomů a spinaliomů, které odhalili lékaři v 15 případech.“

Všichni máme optický dermatoskop, kterým podezřelá znaménka vyšetřujeme, říká profesor Petr Arenberger.

„Máme i digitální dermatoskop, letos úplně nový přístroj. Má mnohem lepší charakteristiky a vidí do kůže ještě lépe,“ dodává.

Podtitulem letošní akce je Padesátník v nejlepších letech. Podle Arenbergera jsou nejrizikovějšími skupinami právě muži starší 50 let a mladé ženy, které se chodí opalovat do solária nebo na sluníčko.

Dermatologové dnes a zítra mezi 10. a 18. hodinou zdarma vyšetřují na Václavském náměstí v Praze na úrovni Opletalovy ulice problematická znaménka. Stejná akce pak bude ještě 11. května v Brně a 15. května v Ostravě.

„Chtěli jsme upozornit na to, že pánové se neradi dívají na záda a neradi si dělají samovyšetření, která doporučujeme na našich webových stránkách www.melanom.cz, a potom přicházejí s už pokročilejšími nádory. Když pacient přijde s melanomem v časném stadiu, tak je ve sto procentech záruka na vyléčení,“ upozorňuje Arenberger.

Podle lékařů dbají ženy na prevenci kožních národů více, a to přesto, že se mnohé z nich rády opalují.

„Na sluníčko samozřejmě chodím,“ říká jedna z žen. „Už jsem si některé pigmentové skvrny nechala odstranit, protože jsem je měla v hlavě, kde mně překážely. Pak také v podpaždí,“ přiznává další. „Já jsem si dohromady napočítala 180 pih, což by nebylo tak hrozné, ale moje babička měla rakovinu kůže,“ vysvětluje další.

Melanom v rodině je rizikovým faktorem

Právě melanom v rodině je rizikovým faktorem vzniku kožní rakoviny, stejně tak jako opakované spálení v dětství do puchýřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dermatologové upozorňují na nebezpečí rakoviny kůže. O akci Stan proti melanomu mluvil profesor Petr Arenberger

„Může ztrojnásobit i více znásobit riziko vzniku maligního melanomu a dalších kožních nádorů,“ konstatuje Arenberger.

Janě našli melanom před třinácti lety. I přes okamžité odstranění znaménka a pravidelné kontroly na dermatologii se v posledních třech měsících léčí u profesora Arenbergera s metastázujícím melanomem.

„Jizva po znaménku spala, bylo to v takovém útlumu, že jsem žila v přesvědčení, že je všechno v pořádku. Z kraje to bylo kruté. V současné době věřím,“ prozrazuje Jana.

Přestože počet lidí s melanomem roste, vyléčených pacientů přibývá. Rozhodující je ale přijít na preventivní prohlídku včas.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme