Krádeží kol v Česku ubývá. Může za to i jejich nízká cena, myslí si policie

Podle statistik zloději v Česku od ledna do července ukradli přes 3300 jízdních kol, což je nejmíň za poslední tři roky. Policisté přitom dokážou vypátrat zhruba jen každé šesté kolo. Vůbec nejhorší je situace v Praze, kde najdou jen čtyři ze sta. Policie ho navíc majiteli často nemůžou vrátit, když nezná výrobní číslo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železné konstrukce svařené do tvaru písmene T a opatřené volně visícími řetězy mají sloužit jako kolostavy. Nelíbí se však radním a ani cyklisté nechápou, jak si k nim zamknout kola

Železné konstrukce svařené do tvaru písmene T a opatřené volně visícími řetězy mají sloužit jako kolostavy. Nelíbí se však radním a ani cyklisté nechápou, jak si k nim zamknout kola | Foto: Martin Pokorný

„Doporučujeme občanům, aby ho měli dostatečně vyfotografované, aby znali jeho kód, tedy číslo jízdního kola, aby věděli, kde ho koupili, jaké barvy má,“ vyjmenovala mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová opatření, která mohou šance na úspěch při pátrání po ukradeném kole zvýšit.

Pomoct může i evidence v Centrálním registru jízdních kol. V současné době ji využívá 10 tisíc cyklistů. „Každé jízdní kolo má své výrobní číslo na rámu a podle toho je můžeme identifikovat. V případě nálezu soukromou osobou či policií je tedy možné okamžitě dohledat majitele,“ popsal za registr Petr Mandelík.

Nejúspěšnější jsou policisté na Karlovarsku

Nejmenší šanci na nalezení ukradeného kola mají cyklisté v hlavním městě. Zloději je navíc ničí tak, aby se nedala identifikovat.

„Pachatelé velice často vybrušují či pozměňují výrobní čísla, nebo vymění jednotlivé části odcizených kol a sestaví si nové unikáty,“ uvedla Iveta Martínková z pražské policie. „Hlavní město je specifické hustotou obyvatelstva, rozsáhlou obchodní sítí, intenzitou cizineckého ruchu a také anonymitou pachatelů trestné činnosti,“ dodala.

V čem doháníme Německo? Minimálně v krádežích kol, ukazují policejní data

Číst článek

Naopak největší úspěšnost je na Karlovarsku, kde se podařilo najít 42 procent kol. „Policisté v Karlovarském kraji mají dobrou místní znalost osob, které se v minulosti dopouštěli této trestné činnosti,“ zdůvodnila Zuzana Týřová z krajského ředitelství.

Podle policie může za pokles krádeží i to, že lidé už tolik nenakupují kola pochybného původu. Na trhu jsou totiž cenově dostupné i úplně nové kusy.

Počet cyklistů, kteří si kola nechávají pojistit, ale přesto roste. Třeba ČSOB Pojišťovna jen letos vyplatila za ukradená kola přes 800 tisíc korun. Zvýšený zájem o pojištění hlásí i ERV Evropská pojišťovna.

„Nárůst je do značné míry způsoben také trendem elektrokol, které si lidi pojišťují čím dál tím víc,“ potvrdil její mluvčí Vlastimil Divoký.

Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme